"Важно е средствата да бъдат разпределени справедливо", каза още той

„Няма да има пари за всички от държавната помощ, но въпросът е средствата да бъдат разпределени справедливо и по-сериозна подкрепа да получат тези, които са пострадали повече и имат по-добра перспектива за развитие. Важно е и средствата да бъдат получени навреме, защото до момента от всички обявени милиони и милиарди бизнесът е получил 51 млн. от мярката от 3 000 до 10 000 лв. за микро- и малки предприятия. От 200 млн. – 51 са стигнали до бизнеса до момента”. Това заяви в ефира на "Здравей, България" председателят на АИКБ и член на АОБР Васил Велев. 

В четвъртък от икономическото министерство обещаха още помощ за малкия и среден бизнес за възстановяване от кризата с COVID-19. Става дума за обща сума от 562 млн. лв. Предстои да се уточнят изискванията към кандидатите, а парите ще дойдат по две основни направления.

Велев и националният секретар на КНСБ Огнян Атанасов се обединиха около тезата, че правителството е закъсняло със социално-икономическите мерки във връзка с кризата с COVID-19. Те смятат, че именно този факт е подсилил протестите в страната.

Подпомагат малкия и среден бизнес с 562 млн. лв. (ВИДЕО)

„Доволни сме от бързата реакция на министъра, който веднага след отпускане на средствата ни покани на среща, за да обсъдим как да бъдат разпределени”, допълни Атанасов.

Според него, ако се е действало така и преди време, усещането у хората е щяло да бъде друго. 

Българската икономика показва леки признаци на възстановяване 

Васил Велев е категоричен, че процедурата за кандидатстване за финансова помощ трябва да бъде максимално облекчена. 

„Стремежът ни е помощта да достигне до максимален брой пострадали компании. Затова предлагаме и още един критерий като таван на помощта, а именно - половината от спада, който са реализирали спрямо миналата година, защото иначе може някой с помощта да излезе на печалба, а друг да не получи необходимото", посочи той.

По думите му при всички случаи настоящата криза ще бъде по-тежка от тази през 2008 г., но загубата на работни места ще е по-малка поради взетите икономически мерки.

Целия разговор гледайте във видеото.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.