Днес православната църква отбелязва един от 12-те най-големи християнски празници

На 15 август православната църква отбелязва един от 12-те най-големи християнски празници Успение на Пресвета Богородица или Голяма Богородица.

Особено внимание обаче в този ден винаги обръщаме на две свети места, който днес честват храмовия си празник - това са Троянският и Бачковският манастир.

Хиляди хора се очаква да се съберат днес в Троянския манастир въпреки епидемичната обстановка. Там ще бъде спазена вековната традиция. Единствено в този ден чудотворната икона на Света Богородица Троеручица ще напусне манастира. Тя ще бъде пренесена с литийно шествие до параклиса на мястото, където е извършила първото си чудо още през 16 век.

В Бачковския манастир също се стичат хиляди хора. През нощта срещу празника част от вярващите останаха под открито небе на поляните край манастира, а други останаха будни, за да посрещнаха в храма Успение Богородично.

Тази година общата молитва беше посветена на болните от коронавируса, както и за спасение от пандемията. Манастирът ще остане отворен до късно тази вечер, за да могат всички вярващи в манастира да се докоснат до чудотворната икона на Пресвета Богородица.

Репротери: Благой Бекриев, Мартин Георгиев

Повече по темата гледайте във видеото.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.