Сраженията в Азиатско-Тихоокеанския регион през Втората световна война продължават няколко месеца след капитулацията на нацистка Германия

Британската кралица Елизабет Втора отбеляза 75-ата годишнина от капитулацията на Япония през Втората световна война, предаде БТА.

Сраженията в Азиатско-Тихоокеанския регион през Втората световна война продължават няколко месеца след капитулацията на нацистка Германия през май 1945 година. Япония изразява намерението си да капитулира на 15 август 1945 г. след американските атомни бомбардировки на Хирошима и Нагасаки.

Принцеса Ана отбелязва скромно 70-ия си юбилей (СНИМКИ)

Елизабет, която е на 94 години, заяви, че никога няма да забрави чувството на огромно облекчение в края на войната.

"На фона на радостта от края на конфликта ние си спомняхме, както си спомняме днес, цената, платена от мнозина. Принц Филип и аз се присъединяваме към многото хора по света, които изразяват благодарността си към мъжете и жените на Общността, към Съюзните нации, които се сражаваха толкова смело, за да гарантират свободите, на които се радваме днес", изтъкна кралицата.

Любопитни факти за единствената дъщеря на кралица Елизабет (ГАЛЕРИЯ)

Елизабет, която е девойка, когато избухва войната, се научава да кара военни камиони и става механик, докато служи в женската Помощна териториална служба по време на войната. Тя е в Бъкингамския дворец, когато той е бомбардиран през септември 1940 година.

Съпругът на кралицата, принц Филип, който е на 99 години, служи в британския флот през войната и е на борда на британски военен кораб в Токийския залив, когато е подписана капитулацията на Япония, отбелязва Ройтерс. 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.