"В Източна България от години не е валяло и има големи проблеми", каза екоминистърът

"Опасността от голяма суша в България е все по-близо и на следващия министър ще му е много трудно. "Всички искат да се закачат към 52-та язовира (15 за питейно-битови нужди и още толкова за земеделски), които държавата управлява. В Източна България от години не е валяло и има големи проблеми – поречието от язовир "Копринка" до река Тунджа е пресъхнало. Друг пример е язовир "Камчия". Трябва да чакаме до май - юни догодина или да вземем мерки още сега". Тов каза министърът на околната среда и водите Емил Димитров в ефира на "Здравей, България".

Екоминистърът: Пестим всяка капка вода от язовирите (ВИДЕО)

Той отрече тиражираните новини, че десетки язовири в страната са празни. "Всеки, който влезе в сайта на МОСВ, намира публичен бюлетин, в който се виждат всички статистики за водните басейни в България", каза той. 

"Положението в Източна България е зле – язовир "Тича", язовир "Ястребино", язовир "Камчия" са в критично състояние. Язовир "Жребчево" е празен от 15 години, последните 5 години не е получил никаква вода. На много места може да има водни режими, ако няма дъжд и сняг. Крайно време е Пловдив и Хасково да се захранят от язовир "Кричим". В Северна България има три града, които са към язовир "Тича", а в него има вода за още две години. Проблемите се заобикалят и оставят във времето. МОСВ ще подготви стратегия за управление на водите", заяви още Димитров и посочи, че приоритети ще са Черноморието и системата „Дунав”.

Екоминистърът за протестите: Позволяваме на 20 души да блокират 100 000

В заключение министърът каза, че частните язовири не го интересуват. "Запознат съм с картината, но те не са ресурс за държавата", добави Димитров.

Той коментира и актуалната политическа обстановка в страната.

"Премиерът отговори на очакванията на хората да отвори темата за нова Конституция. Въпросът е, какво ще се направи и колко време ще продължи. През това време някой трябва да се грижи за хората", заяви Димитров.

Според него мечтата на мнозина депутати за пожизнен мандат е на път да се сбъдне. "Да не се окаже, че има Велико народно събрание, в което се обсъждат редица идеи и постоянно има ситуация „стигнеш до финала, почнеш от самото начало”, каза министърът. Според него дребните детайли биха могли да бъдат променени и от Обикновеното народно събрание.

МОСВ призова гражданите да пестят водния ресурс

"Не ми е приятно да ми казват "мутра", но и това го има в управлението", така министърът коментира сегашната политическа ситуация. Той изрази мнение и относно задължителната наборна служба: "Бил съм в казарма много малко време. Смятам, че ако вдигнеш заплатата на 3000 лева, ще има много желаещи да работят. Хубаво е да се изграждат навици, но вие съгласни ли сте да ходите някъде на палатка заради патриотичния дълг?", попита Димитров.

Целия разговор гледайте във видеото.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.