Това обяви прессекретарят му Кира Ярмиш

Руският опозиционен деятел и блогър Алексей Навални е хоспитализиран в болницата в град Омск и е в тежко състояние. Той продължава да бъде в безсъзнание и е включен към апарат за изкуствена вентилация на белите дробове, съобщи прессекретарят му Кира Ярмиш.

Тя публикува съобщение в Twitter, че по време на полета от Томск за Москва на блогъра му е станало зле и се е наложило самолетът да извърши аварийно кацане в Омск.

 

 

Ярмиш допусна, че Навални е бил отровен, а от болницата, в която е приет, потвърдиха, че става въпрос за токсично отравяне. 

 

Алексей Навални е бил хоспитализиран по спешност. Той пътувал със самолет от град Томск в Сибир за Москва, когато се почувствал зле и изгубил съзнание. Машината кацнала аварийно и той е настанен в интензивно отделение.

„Пациентът в нашата болница е в тежко, но стабилно състояние, поставен е на командно дишане. Има няколко диагнози, които се опитваме да елиминираме или потвърдим”, заяви Анатоли Калиниченко, зам.-директор на болницата в Омск.

Според говорителката му, Навални е пил само чай сутринта и със сигурност е бил отровен. Тя цитира и лекари, според които токсичното вещество се усвоява по-бързо от организма с топла напитка.

„Естествено, отравяне се разглежда като една от възможните причини за влошаването на състоянието му. Може обаче да има редица други остри състояния, които да доведат до същите клинични признаци. Работим върху всичко – елиминирам, потвърждаваме и работим. За съжаление не мога да ви кажа повече”, заяви още Анатоли Калиниченко.

Адвокат и опозиционен лидер, Алексей Навални е един от най-големите критици на Владимир Путин в Русия. Той редовно е изпращан в затвора заради организирането на неразрешени протести. Миналата година имаше съмнение, че е бил отровен по време на задържане. Той беше настанен в болница направо от ареста. Сега говорителят на Кремъл заяви, че лекарите правят всичко възможно, за да помогнат на Навални и му пожела бързо възстановяване.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.