Разказва Ева Костова

Тази събота репортерът на NOVA Ева Костова ни среща с Надийм Ахмад, който е от Пакистан, а по образование е икономист. В родния му град Хайдарабад работи като счетоводител в телевизия. Принадлежи към религиозната общност "Ахмадия". Движение, което присъства в цял свят като разпространява мира, отхвърля насилието и отрича "свещената война". Надийм е баща на момиченце на 4 и момченце на 2 години. Днес е в България най-вече заради тях.

"Животът за моята общност в Пакистан е много тежък. Свободата ни е ограничена. Не ни е позволено да практикуваме религията си, а за да се молим, трябва да се крием. Така е от 1974 година, когато Пакистан промени Конституцията, за да смени статута на Ахмадите - от мюсюлмани на немюсюлмани. А 10 години по-късно ни забрани да изпълняваме и всички ритуали свързани с исляма. С раждането на децата ми, желанието да потърся сигурност в друга страна, се засили още повече. Не исках и те да понасят това, което понасях аз толкова години", разказа Надийм.
Тогава той решава, че момента е дошъл и кандидатства за виза за няколко държави. Получава българска и така пристига у нас легално, с намерението да започне работа. За 40-годишния пакистанец обаче, това не се оказва лесно. В България не познава никого. Пакистанците тук са малко. Благодарение на неправителствени организации се запознава със семейството на Сиана и Иво Тончеви, а те го взимат на работа.

"Нашата мечта е фермата да бъде място за игра, за деца, където да покажем пътя на храната и да върнем хората към земята. Всъщност, сега сме в процес на разширение и създаваме нашата нова ферма. И това беше причината ние да търсим и хора", разказа Сиана. 

Близката ферма за зеленчуци на Сиана и Иво се намира в село Негован край София. С органично земеделие семейството започва да се занимава първо като хоби. В последствие обаче, хобито се превръща и в работа. Продукцията се увеличава, появяват се и клиенти. Въпреки че малките им дъщери често помагат, наскоро Сиана и Иво осъзнават, че вече не могат да се справят сами.

"Това, което правя аз, го прави и той и си помагаме едни на друг. Работата в една ферма е много разнообразна. Обработваме земята, подготвяме оранжериите, в момента зареждаме с компост.  Надийм е един изключително коректен човек", сподели Иво.

След като получава статут, а после и право да работи, Надийм подава необходимите документи, за да доведе и семейството си у нас. Брат му живее в Германия, но пакистанецът решава да остане тук. В края на миналата година документите им са одобрени и следва да се задейства процедура по издаване на виза.

"В началото на годината съпругата ми отиде в българското посолство в Исламабад, за да придвижи нещата. Посланикът обаче беше в България. Наложи се да отиде отново, когато той се върне. Междувременно избухна пандемията. И това наложи всички подобни процедури да бъдат временно замразени. От тогава няма развитие. Още не знаем кога ще може да се яви на интервю и кога ще получи виза. Всеки път, когато телефонът вкъщи звънне, съпругата ми се надява, че звънят от посолството. Всеки път, когато дъщеря ми види самолет, пита дали аз съм в него и дали не отивам да ги взема. Затова моля всеки, който би могъл, да ми помогне да се събера със семейството си по-скоро. Документите им вече са одобрени, трябва им само дата за интервю, за да получат виза", сподели мъжът.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.