Продажбата в интернет на алкохол, произведен в домашни условия, е забранена от закона

Екип на NOVA провери можем ли да си купим домашен алкохол от интернет. Онлайн продажбите на ракия и вино без бандерол са забранени. Глоби има, както за търговците, така и за платформите, които ги предлагат.

Хванаха мъж, варил ракия в трафопост   

При бърза проверка в интернет се натъкваме на десетки обяви за домашна ракия, директно от казана. Производителите привличат с оферти за сливови, кайсиеви и гроздови еликсири с отлично качество и двойна преварка.

Екипът ни попада на обява за домашна сливова, собствено производство, за 8 лв. на литър. Според обявата ракията е от великотърновския край и може да бъде изпратена по куриер, въпреки че това е забранено. Търговецът уверява, че напитката е качествена и безопасна.

НОВА ИЗМАМА В ИНТЕРНЕТ: Търговци предлагат спирт за горене вместо дезинфектант (ВИДЕО)

„Аз мога да кажа, че карам олио или домашен оцет. Като го опаковам в кашон, не вярвам, че ще е проблем. Ще я пратя в пластмасови бутилки. Когато попитат какво караме, ще го пиша домашен оцет и толкова”, обясни продавачът.

На следващия ден пратката с 4 литра ракия пристига. Бутилките са пластмасови, етикети няма. Така покупката на домашен алкохол през интернет се оказва мисия възможна.

„Контролът върху този тип търговия е твърде занижен и злонамерени търговци успяват да продадат продукцията по един или друг начин през такива платформи. Продуктът, който ще получим, е с неясен произход и не знаем дали той е годен за консумация – особено, когато става дума за алкохол, направен в домашни условия”, разясни Пейо Майорски от Асоциацията за защита на потребителите.

"НА ТВОЯ СТРАНА": Плащаш за хотел, настаняват те в квартира при възрастни хора?

Контролът на такъв тип незаконна търговия се осъществява от Агенция „Митници”. Въпреки многобройните акции, продавачите продължават да намират начини да продават нелегално алкохол без бандерол в мрежата.

В домашни условия можем да произвеждаме ракия само за собствена консумация, със собствени плодове и в сертифицирани казани за изваряване. Ако произведените количества са до 30 литра, ще платим и по-нисък акциз на държавата – по 2.20 лв. за литър.

Целия репортаж гледайте във видеото.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.