Депутатите от БСП бяха в пленарната зала, но не се регистрираха

Свободен ден за депутатите! След 4 опита Народното събрание не успя да се събере. От БСП отказаха да се регистрират, а управляващите не бяха в пълен състав.  И така- заседание днес няма. Парламентарен контрол - също няма.

Депутатите в спор за причините за безредиците на протеста (ВИДЕО)

Два неуспешни опита за кворум и два анулирани заради проблеми в системата. Така започна и завърши работният ден за депутатите. При първоначалната регистрация бяха 119 народни представители, а при втория - 112. Необходими за кворума са 121 депутати.

Сами от управляващото мнозинство не можаха а осигурят кворума. От БСП обявиха бойкот, те бяха в залата, но не се регистрираха. От ДПС първоначално се регистрираха 12 души, а в последващите регистрации– само 1. От Движението за права и свободи обявиха, че това е било решението на останалите в залата депутати.

Вижте проекта за Конституция, внесен в НС (ДОКУМЕНТ)

„Според мен, ми се струва не много умно, защото днешният ден е ден на контрол, а би трябвало на опозицията това да е нейният ден. В крайна сметка те трябва да контролират правителството. Те явно не искат да го контролират”, смята Валентин Николов от ГЕРБ.

„Очевидно управляващите нямат мнозинство. Единствената ни цел е машинното гласуване и ще се регистрираме само тогава когато се приемат тези текстове”, обяви лидерката на БСП Корнелия Нинова.

„Деструктивната политика на БСП, подкрепена от ДПС,  да доказва, че Народното събрание не може да роботи, днес доведе до жертва на парламентарния контрол”, коментира Михаил Михов от Обединените патриоти.

Скоро след сблъсъка между партиите избуяха и вътрешните конфликти. В кулоарите на парламента трима от кандидатите за нов лидер на БСП разкритикуваха кампанията в левицата. 

 

 

"Комисията по избора в БСП не е безпристрастна, заема страна и работи в полза на единия от кандидатите. За нас са на лице всички предпоставки за опорочаване на избора", заявиха те на брифинг.

Тримата кандидати поискаха да бъдат оповестени избирателните списиъци и да се премахнат подвижниет секции. Изявлението им дойде, минути след като лидекрата на левицата Корнелия Нинова си тръгна от парламента. По всичко личеше, че тя не е информирана за намерението на колегите си да говорят пред медиите.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.