„Още на 19 февруари видяхме разделение на хората", каза още тя

Разделението идва от президента. Това заяви председателят на Народното събраниe Цвета Караянчева за „Неделята на NOVA”. „Още на 19 февруари видяхме разделение на хората, тръгвайки към паметника. Една група от хора, които тръгнаха и започнаха да освиркват кмета Фандъкова. Същото се случи и на 3 март, след това на 22 август. Страх ме е и тази вечер и призовавам - нека всички да сведем глава пред героите, да бъдем обединени и да не посягаме на историята си”, каза тя.

„Когато трябва да говорим помежду си, нека го правим цивилизовано, защото първата стъпка, която направихме към президента, беше след като той свали доверието си от нас. Премиерът отиде при него в началото на пандемията, за да го запознае със ситуацията и да му разкаже какво ще предприемем оттук нататък и да могат двамата да вървят напред“, допълни тя. По думите й темата за пандемията не бива да се политизира.

Каракачанов: Много неща могат да ни обединяват днес

„Получихме подигравка, недостатъчна оценка на ситуацията и сякаш работа на инат. А тези хора, които наистина работеха, бяха превърнат в мишени. Ние търсим разговорите с хората и президента и точно заради това предлагаме Конституцията като една тема за разговор, покана за разговори, защото тази тема беше много говорена през годините, а и протестиращите в началото имаха такова желание“, коментира Караянчева. 

Тя коментира и днешното твърдение от страна на Жените от ГЕРБ-Пловдив област, че поднесен от тях венец в Първенец, е бил изхвърлен от протокола на президента. "Цветята в село Първенец са били премахнати точно преди да дойде президентът от неговия протокол, има видеозапис на това събитие", коментира тя. И допълни: „За съжаление и по време на Съединението, разделението витае в атмосферата. Жалко е, че не можем да се обединим за важни неща. Забравихме да си говорим така, както би трябвало да си говорят хората - на масата за преговори, без да се извиват ръце, без да се мятат бутилки, без да се заплашва”.

„Жалко е, че днес протоколът на президента направи този гаф. За мен е абсолютно недопустимо и необяснимо“, коментира тя.

Марешки: Българският народ е разделен заради хора като президента

Караянчева каза, че с Марешки се преговаря доста трудно.  "Ние имахме дълги разговори и изложихме няколко варианта. Той не искаше да разпише, защото смяташе, че ще го окомплектоват с управляващата коалиция. Перспективата да бъде окомплектован с ДПС и БСП е по-лошият вариант. След дълги разговори той наистина даде подписите на 10 народни представители”, каза тя. 

„За концесията на плажа не мога да кажа, но той е състоятелен човек и това не би сменило разбиранията му”, посочи Караянчева. „Ние имаме ясна задача и тя е обсъждане на нова Конституция. Всички разговори във всички посоки са позволени. Ние трябва да убедим нашите опоненти, дори и тези от опозицията, че има смисъл да водим този разговор”, каза тя.

Целия разговор гледайте във видеото.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.