Според Емил Димитров политическата обстановка е като язовирите – динамична и променяща се

Източна България е заплашена от водна криза. За това предупреди екоминистърът Емил Димитров. Сливен и Ямбол са били на косъм от воден режим заради неправилното източване на язовир Копринка.  Тревожна е и ситуацията в Бургас.  Възможно ли е Южното Черноморие да остане на сухо?

Министър Димитров проверява язовирите „Ястребино“, „Тича“ и „Цонево“

От 140 милиона кубични метра вода, в момента в язовир Копринка има около 20 милиона. Резкият спад е необичаен и притеснява хората в региона. Според Министърът на околната среда и водите, язовир Копринка е изключително важен, но през последните години, освен че има проблеми със съоръжението, водата не е била използвана адекватно.

"Бургас е заплашен от воден режим. Градът и Южното Черноморие имат вода за около 5 месеца”, заяви екоминистърът Емил Димитров в ефира на „Здравей, България”.

„Цялото Черноморие, ако не управляваме Камчия по друг начин, ще има проблем. За Бургас проблемът стои, има вода за 5 месеца, трябва за 15 ,за Бургас трябва да положим изключителни усилия”, смята той.

 

 

„Не му работят изпускателите, което ме притеснява как ще го администрираме,когато е пълен. Последните 15 години не подава вода към река Тунджа, или водата от Тунджа не върви по Тунджа, а върви в Марица, защото се подава към Стара Загора. В резултат на което язовир Жребчево, от който зависи огромна част от България – Сливен, Ямбол, Елхово, Нова Загора, и за напояване и за питейно битово оросяване на реките, също така за енергетика. След като три четири години изобщо не е подавана вода, последните 15 символични количества към тоя язовир, той рано или късно става празен”, обясни Емил Димитров.

Проблемът с Ямбол, Сливен и Стара Загора е решен през август, когато са били пренасочени води по поречието на Тунджа, за сега няма проблем с водоснабдяването на тези области. От догодина, вода по Тунджа ще бъде пускана от язовир Копринка постоянно. Проблем, обаче, има за Бургас, заради нивото на язовир Камчия. За да избегне Бургас водна криза, трябва да се отремонтират и язовирите Порой и Ахелой.

„Политическата обстановка е като язовирите – динамична, бързопроменяща се. Някой беше казал, че не е достатъчно да обичаш родината си, трябва и да работиш за нея. В момента е пълно с родолюбци, за мен не остана друго, освен да поработя малко

Той обясни, че се е заел с текущите задачи -  да направи баланса на язовирите за следващата година. Министърът подчерта, че някои язовири от години не се пълнят заради слабите валежи, а само се източват.

 

 

„Един язовир по 5 години не се пълни, само се изпразва. Накрая язовирът е празен. Един мандат като мине, по Конституция има избори и идва следващ мандат. Понякога бързо се точат язовирите, понякога и бързо се пълнят. Общото с мен е, че трябва да предвидя какво да правим за цялата следваща година, а не знам докога ще съм министър”, обясни екоминистърът и подчерта, че неговият наследник трябва да има хоризонт пред себе си и баланс, на който да стъпи.

На въпрос дали е знаел, че отдава на концесия два плажа – на майката на лидера на ВОЛЯ Веселин Марешки и на неговата дясна ръка, Димитров обясни, че има съгласувателни процедури, които вървят непрекъснато. Екоминистърът бе категоричен, че и да е търгувано с концесия, то е станало без негово знание.

Емил Димитров: Опасността от голяма суша в България е все по-близо

„Труден е балансът, както при язовирите. Даваш на всички, накрая този с рибата остава недоволен. Непрекъснато ми се налага да деля, всички са недоволни, накрая остава и язовирът празен”, обясни политическата ситуация с метафора Димитров.

Екоминистърът коментира и ситуацията с ниското ниво на язовир Копринка. При него конкретно не работят изпускателите, което ще бъде проблем, когато язовирът се напълни. Конкретно за този водоем, това може да се случи два пъти в годината, ако има валежи, обясни Димитров.

„От 15 години вода от яз. Копринка към яз. Жребчево е подавана в изключително минимални количества. Останалите са отивали към Стара Загора, два ВЕЦ-а, напояване и оттам към реката. Тази година трябва да променим администрирането. Като точиш язовира за пет различни неща, а трябва и да остане пълен – няма как да се случи в четвърта поредна сушева година. Затова трябва много внимателно от него  да изпратим в яз. Жребчево, за да има за енергетика”, обясни министърът на околната среда и водите.

Димитров подчерта, че ако безводието продължи, няма с какво да се запълват сондажите за Ямбол, Сливен, Елхово и Нова Загора. За тези общини сондажите към момента са овладяни, но опасност от водна криза винаги има. За него притеснителни са язовирите в Източна България.

Сушата е безспорна в цяла Централна и Източна България. През последния месец само в най-западните райони валежите са били в норма или над нея. От цяла Източна България, единствено областите Шумен, Бургас и Сливен отбелязват количество на валежи в нормални граници, но дори и там териториите, засегнати от сушата са обширни. Няма как това да не се отрази на язовирите.

Сравняваме нивата на по-големите и по-значимите сред тях. Язовирите „Ястребино” и „Камчия” спадат с най-бърз темп - за 8 месеца с цели 34 процента.

 Прогнозите не са оптимистични. До края на септември се очертава суша. В почти цялата страна преваляванията ще са символични, освен в някои западни райони, където е възможно да се акумулират до към 20 литра на квадратен метър.

Репортер: Георги Манев

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.