Депутатите влизат в Народното събрание на фона на скандирания от протестиращите

Въпреки заканите за обсада, депутатите успяха да стигнат до работните си места необезпокоявано. Те влязоха в Народното събрание на фона на скандирания и викове „Оставка”. До напрежение не се стигна. Голяма част от депутатите избраха да влязат през страничен вход, а не през централния. А по един от входовете на Народното събрание протестиращи хвърляха яйца и домати. 

Биков: Ще успеем да съберем кворум

Без проблеми парламентът събра кворум още от първата регистрация за началото на тазсутрешното пленарно заседание. В зала се регистрираха 127 народни представители. Групата на БСП не влезе в залата, а отиде на протест.

А малко по-късно заседанието на Народното събрание беше прекратено именно поради липса на кворум.

 

В ефира на NOVA депутатът от БСП Стоян Мирчев поиска оставката на управляващата партия. Депутатът от ГЕРБ Тома Биков обяви, че оставката на правителството не е на дневен ред. 

Народните представители днес успяха да заседават само 1 час и 50 минути.Те успяха да приемат целия дневен ред за сряда, да решат правилата, по които да попълнят съпредседателското място в ЦИК, да променят закона за личните документи. Лилия Друмева пък се закле на мястото на Данаил Кирилов. Депутатите решиха още да дадат парични награди за особени заслуги към държавата на изявени български творци и общественици. 

Цвета Караянчева прецени и предложи да се продължи с дневния ред за утре, но по настояване на ДПС се проведе поименна проверка. Тя показа, че няма достатъчно народни представители. В 10.50 часа нямаше кворум и заседанието приключи.

Мирчев: БСП няма да влиза в зала, ще сме с хората на протеста

Внушителен бе броят на полицаите, които охраняваха сградата на Народното събрание. Входът беше обграден отвсякъде с жандармерия и униформени. На място пристигна и линейка, която да окаже първа помощ при необходимост. Към обяд служителите на реда започнаха поетапно да си тръгват.

 

 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.