Изследвания разкриха неочаквано несъответствие между наблюдения и теоретични симулации

Загадъчната невидима тъмна материя, която съставлява по-голямата част от масата на галактиките, отново обърква специалистите след нови наблюдения на далечни галактики, които противоречат на сегашното разбиране за същността ѝ, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА. 

Мистериозните радиосигнали от Космоса се повтарят

Изследванията, чиито резултати бяха публикувани тази седмица, разкриха неочаквано несъответствие между наблюденията на концентрациите на тъмна материя в три масивни галактикически купа, обхващащи трилиони звезди, и теоретични компютърни симулации на това как се разпределя тъмната материя.

„Или липсва съставка в симулациите, или сме направили фундаментално неправилно предположение за естеството на тъмната материя” - заяви астрофизикът от Йейлския университет Приямвада Натараджан, съавтор на изследването, публикувано в сп. „Нейчър”.

В Млечния път може да има десетки обитаеми планети

Невидимата тъмна материя придържа звездите заедно в галактика. Тя също така създава и невидимо скеле, което дава възможност на галактиките да образуват клъстери. Свойствата ѝ обаче са много странни. Тя не излъчва, абсорбира или отразява светлина и не взаимодейства с известни частици.

Въпреки че е основната част от материята във Вселената - около 96%, наличието ѝ е известно само от нейното гравитационно привличане на видимата материя в космоса.

Новото изследване се основава на наблюдения с телескопа „Хъбъл” и Много големия телескоп в Чили.

Откриха най-близката до Земята досега черна дупка

Когато светлината от далечни източници като далечни галактики пътува през материя като друга галактика или галактически купове, тя се отклонява и се огъва - феномен, наречен гравитационна леща, обясни ръководителят на изследването, астрофизикът Масимо Менегети от Обсерваторията по астрофизика и космически науки в Болоня.

Новите наблюдения показаха, че ефектът на гравитационната леща, произведен от галактики в галактически купове, е далеч по-силен от сегашната теория за тъмната материя, което предполага неочаквано голяма нейна концентрация. „Това е доста изненадващо”, каза Менегети.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.