В западната част на страната е обявено извънредно положение

Извънредно положение е обявено в Западна Гърция във връзка с приближаването на мощния средиземноморски циклон "Янос". Това съобщи днес заместник-министърът за защита на гражданите Никос Хардалиас по телевизия ЕРТ, цитиран от БТА.

Ураган в Средиземно море (СНИМКА)

Той казал, че министерството за защита на гражданите е обявило извънредно положение в общините Илия, Ахея, Етолия и Акарнания, Месиния / на полуостров Пелопонес/, а също на островите Итака, Кефалония и Закинтос в Йонийско море. Това ще са първите райони, по които циклонът ще нанесе удар. Екстремните метеорологични условия ще имат голяма продължителност, каза Хардалиас.

 

 

В редица западни райони на Гърция вече се затварят училищата. Днес бе прекратен фериботният трафик по маршрутите между остров Кефалония и пристанището Килини на Пелопонес и между остров Итака и пристанището Патра. Сега в този район вече духат бурни ветрове със сила 8-9 бала по скалата на Бофорт.

 

 

Националната метеорологическа служба предупреди, че мощният циклон може да доведе до поройни дъждове, град, наводнения, излизане на реките от коритата им, падане на дървета и до свлачища. Поривите на вятъра може да достигат 100 -120 км в час. Нивото на водата на брега на остров Кефалония, Закинтос и Итака може да се повдигне с половин метър, в открито море се очакват вълни до 4 метра.

Предстои горещ уикенд

На гражданите се препоръчва да затворят и укрепят прозорците в домовете си, да не се приближават до реки, да не се опитват да се придвижват с автомобили в бурята, да се качат на горните етажи в домовете си. Екстремно време се очаква в цялата страна до неделя. 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.