Какво показват проучванията?

Едно време, когато бяхме деца, родителите ни казваха, че трябва да си легнем в 22.00 ч., за да пораснем по-бързо. В днешни дни децата не искат дори да си облекат пижамите толкова рано, а какво остава за това да заспят.

Храни, които действат като хапчета за сън (ГАЛЕРИЯ)

Но защо е толкова важно да създадете правилно навици у детето си и то да започне да си ляга в 22.00 часа?

Децата имат нужда да си лягат по-рано и трябва да спрете да си измисляте извинения и оправдания за тяхното късно лягане. Хормонът на растежа се отделя най-бързо по време на четвъртата фаза на съня при детето, която настъпва около 24:00 часа. Ако детето стои до късно, то хормонът забавя действието си и растежът на детето може да промени бързината си.

Какво "прави" мозъкът ни докато спим?

Проучвания показват и, че децата, които си лягат по-рано, са по-продуктивни, фокусирани и запомнят по-добре информацията, особено в училище, пише Edna.bg. Децата, които имат здравословен график на съня са по-малко предразположени да развият Алцхаймер като възрастни.

Родителите са отговорни за контрола върху съня на децата и техните навици. Той е важен за тяхното здраве - физическо и психическо.

Вижте няколко начина да промените навиците на дете, което не иска да си ляга рано:

1. Не му позволявайте да гледа телевизия преди лягане. Вместо това заменете телевизора с книга или му разкажете някоя интересна история.

2. Осветлението в стаята също е важно. Нека няма ярки и привличащи светлини. Трябва да се стараете да осигурите приятна атмосфера за почивка на детето ви.

3. Изморете се заедно - каране на колело след училище, скачане, танци - нека детето бъде активно, но в подходящите часове. Може да ви помогне и да почистите масата след вечеря и след това да го приготвите за сън.

Хипертониците се нуждаят от повече сън

9 растения в спалнята, които помагат за по-добър сън (ГАЛЕРИЯ)

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си