Вижте какво да ядете, ако не можете да заспите

Мелатонинът е хормон, който се произвежда в човешкото тяло. И има значителен ефект за здравето ни: регулира кръвното налягане, подобрява имунната система и забавя свързаните с възрастта промени, заради което го наричат „хормонът на младостта”, пише БГНЕС.

Мелатонинът има и антистресов ефект. Той се произвежда в тялото ни по време на сън от полунощ до 04.00 ч. Ето защо е толкова важно да си лягате навреме и да не будувате след 00.00 ч.

Какво "прави" мозъкът ни докато спим?

Също така е известно, че след тридесет години този хормон се произвежда все по-малко с всяка изминала година. Възрастните хора, поради недостатъчно количество на мелатонин, изпитват проблеми със съня и страдат от безсъние.

Но все пак има изход, как да се предотврати интензивното намаляване на мелатонина – като ядем храни, които увеличават производството му.

Храните, съдържащи триптофан също играят важна роля. Това е аминокиселина, която осигурява синтеза на серотонин и мелатонин.  В ГАЛЕРИЯТА ТУК вижте кои храни диетолозите наричат „хапчета за сън”.

Хипертониците се нуждаят от повече сън

9 растения в спалнята, които помагат за по-добър сън (ГАЛЕРИЯ)

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.