Мистерии от морското дъно на Източните Родопи

Връщаме се 40 милиона години назад, когато Източните Родопи са били морско дъно. Вулканите, утаената пепел и ерозията са виновниците днес районът да изобилства от причудливи природни красоти. За всеки камък във вековете назад хората са сътворили интересни легенди, надживели времето.

На 5 километра от Кърджали под палещото есенно слънце белее приказен скален феномен, известен като “Вкаменената сватба”.

„ДОТАМ И ОБРАТНО”: Мистериите на Гложенския манастир

Хората с добро въображение веднага ще различат двете 10-метрови фигури. Това са младоженецът и булката.

Легенда разказва как момче и момиче от близкото село Зимзелен решили да се вземат. По време на сватбеното шествие духнал вятър, вдигнал булото на девойката и у свекъра се родили греховни мисли. Така цялата сватба била вкаменена.

Младоженецът, който единствен останал жив, се разплакал и се помолил да последва съдбата на своята любима. Точно това се случило и така, двете статуи останали като двама прегърнати млаоженци.

Белите чудеса край Кърджали продължават. Само на 20 километра северно от Зимзелен природата е изваяла още един подобен феномен. Наречени “каменните гъби”, тези скали напълно оправдават името си.

И каменната сватба, и гъбите са открит музей на историята на Земята отпреди десетки милиони години. Представете си, тук някога е било морско дъно с бурна вулканична активност. Точно тя и последвалата ерозия са оформили този впечатляващ пейзаж.

„ДОТАМ И ОБРАТНО” Разходка до най-високия водопад на Балканите (ВИДЕО+СНИМКИ)

Подобно на каменната сватба, гъбите също са във фокуса на старо предание, което ни води към древния град “Перперикон”. Тук са живели въглищарят Радуил и неговите 4 красиви дъщери. При една от своите атаки османските орди пленили част от населението на крепостта. Момичетата на Радуил се опитали да избягат, но били посечени. Превърнали се в каменни гъби, които и до днес удивяват всеки, попаднал сред тях.

Сам по себе си комплексът Перперикон е историческо съкровище, запазило доказателства за живота хилядолетия преди Христа. Свещеният град, изсечен в скалите, е древен култ към Слънцето. Няма епоха, която да не е оставила някаква следа в облика на крепостта. Добре поддържан днес, комплексът продължава да дарява археолозите всяка година с нови богатства.

От Пловдив или Стара Загора това разнообразие от исторически и природни красоти е само на час и половина с автомобил. От Бургас или София времето за път е около 3 часа. И Каменната сватба, и Скалните гъби, и Перперикон са отбелязани с точност по GPS картите.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.