Голямата награда „Джон Атанасов” спечели д-р Златко Минев, а негов подгласник е д-р Николай Чипев

Президентът Румен Радев отличи млади български учени за върхови постижения в областта на технологиите. Голямата награда „Джон Атанасов” спечели  д-р Златко Минев, който прави революционен пробив в квантовата физика. Негов подгласник е д-р Николай Чипев, който програмира суперкомпютри.

Чипев е само на 30 години. Постиженията, които прави обаче, могат да спестят седмици труд на учените. Той се занимава с оптимизация на паралелно програмиране и симулация на физични процеси в сферата на молекулярната динамика.  Днес екип на NOVA го връща там, откъдето преди повече от 10 години започва пътят му към успеха - Природо-математическата гимназия.

Кои са българските учени в ЦЕРН? (ВИДЕО)

Любимите му часове, очаквано, са математика, информатика, физика и биология. По-късно, когато продължава обучението си в Германия, разбира как те могат да работят във взаимодействие. 

„Направих един стаж, който беше свързан с приложение в медицината. Там правехме симулации за потока и налягането на кръвта в артерии, за да може да бъде планирана терапията за пациенти, които имат заболяване”, разказва Чипев.

За да се направят тези изчисления обаче, се изисква огромна мощ и трябва да се смятат паралелно на много компютри. Оттук тръгва интересът на Николай към паралелните изчисления. А усилията му водят до огромен успех.

„Проведохме изчисления на два от трите суперкомпютри в Грмания . Като на този в Щутгард проведохме изчисления на над 7 000 сървара и почти 350 000 процесорни нишки. При това нашата програма обработи 670 терабайта RAM-памет”, казва още той.

Български ученици спечелиха конкурс на НАСА

В крайна сметка успяват да открият  нови методи за смятане. Благодарение на тях работата на учени от различни сфери ще бъде в пъти по-бърза. Ако досега излизането на резултатите от симулациите например са отнемали 2 седмици, то вече могат да  бъдат получени и за 3 дни.  Николай работи в Германия, но на излизане от училището, си пожелава един ден да участва и в програмирането и на българския суперкомпютър. 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.