Всеки 10-ти, тестван за коронавирус у нас, дава положителна проба

Стремителни темпове на развитие на коронавируса у нас. Точно за една седмица - от понеделник до неделя включително, в страната са регистрирани 2815 заразени.

Остава висок и процента на доказано положителните проби, спрямо направените тестове. На фона на това - спешни мерки в Сливенско, заради огнището на заразата в социално селище.

Проф. Ангелов: Хората не спазват мерките

Проверка на NOVA, обаче, установи, че карантината там е само на хартия и до  реално затваряне се стигна, едва след намесата на екипа ни.

А в световен план учени доказаха - вирусът може да преживее дори до 28 дни върху гладки повърхности - като телефони или банкноти.

Всеки 10-ти, тестван за коронавирус у нас, дава положителна проба. Това показват данните за броя на заразените от последните дни. Според пулмологът д-р Александър Симидчиев сред основните причини за ръста са отварянето на училищата и неспазването на мерките.  И макар че днес новите случаи на заразени са 83, процентът отново остава висок спрямо направените тестове.

ОТ ПЪРВО ЛИЦЕ: Проф. д-р Генчо Начев за битката с коронавируса

Двуцифреното число на  положителните проби от последното денонощие се дължи само на ниския брой тестове, съобщават специалистите. В действителност има значително увеличение на  случаите с коронавирус.

„От общата бройка изследвани на дневна база, процентът от тях достигна 10. Тоест всеки 10-ти от изследваните даваше положителен резултат”, казва пулмологът д-р Александър Симидчиев.

Голяма роля за новата вълна на заразата играе отварянето на учебните заведения, твърдят експертите.

Друг основен фактор е неспазването на мерките. Така се стига до натоварване на здравната система. Защото болнични легла има, но няма достатъчно медици.

Не правят изключение и медиците от болницата в Горна Оряховица. „Липсата на медици се чувства в повечето структури на болницата. Това натоварва екипите значително”, казва д-р Иван Иванов - управител на МБАЛ "Св. Иван Рилски",  Горна Оряховица.

Лекар: Броят на направленията за PCR тест не бива да се ограничава

За да не се превърнат лекарските кабинети също в свързващо звено за разпространението на заразата, личните лекари настояват - направленията за ПСР тестове да бъдат електронни. Обратното би довело заразените на няколко опашки последователно.

„Кихате отвън, кихате в кабинета, отивате на регистратурата, кихате на регистратурата, от там при специалиста, сядате в чакалнята покихвате още определен брой пъти…”, казва д-р Гергана Николова.

Тя за пореден път апелира при симптоми хората да се обаждат по телефона на личните си лекари, а не да посещават кабинета им. Защото самите те вече се разболяват все по-често.

„Наистина ставаме по-малко, работата се натрупва, административната тежест е много голяма, а същевременно помощ не идва. Защото като частни лечебни заведения ние, за цялото това време, не получихме помощ от държавата под каквато и да било форма освен, мисля, две маски имаше на човек за тези месеци от март до сега”, казва д-р Николова.

Според специалистите, затягане на мерките към този момент не са необходими, а по-скоро трябва да се спазват наложените към момента.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.