Според д-р Лалков личните лекари трябва да наблегнат на диагностиката

„Нямаме информация с колко PCR теста ще разполага всеки личен лекар, но не бива тази бройка да се ограничава. Тепърва предстои да бъдат изяснявани страшно много неща. Намираме се съвсем в началото. Вероятно това ще бъде определено с допълнителен анекс”, заяви доктор Андриан Лалков – зам.-председател на Софийското дружество на общопрактикуващите лекари, в ефира на „Събуди се”.

448 са новите случаи на COVID-19 у нас

Според него ще има хора, които ще искат тестуване без да проявяват симптоми, но е на мнение, че е работа на лекарите да отсяват тези хора.

„Приветстваме решението, че най-накрая ни се дава възможност да назначаваме PCR тестове. Въпросът опира до диагностика. Така или иначе е ясно, че лечение няма.”, каза Лалков.

Д-р Николова: Личните лекари ще издават направления за PCR тестове на хора със симптоми

Той е на мнение, че няма място за притеснение заради нарастващия брой на новозаразени в страната. Според него трябва да се наблегне на диагностиката, за да могат личните лекари да са точни в преценките си.

„Настояваме пациентите да имат комуникация с нас. Телефонният разговор е необходим, а когато преценим, правим и преглед. Ние не можем да кажем на пациентите да не идват. Приемаме ги, преглеждаме ги и назначаваме лечение”, обясни Лалков.

Личните лекари ще издават направления за PCR тест

Според него една от големите възможности за разделяне на потока от пациенти е записването на час. По този начин лекарите могат да преценят в какъв времеви интервал да дойде пациентът, в зависимост от неговите оплаквания.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.