Сред тях има 42 медицински сестри и санитари

Обещание за строги мерки заради взрива на COVID-19 в Сливенско. Общо 54 са положителните проби в Дома за хора с умствена изостаналост „Качулка”.

Екип на NOVA беше нападнат от охранител на социалното заведение, след като се оказа, че там не просто няма карантина, а всеки свободно може да влезе.

Първи случай на болен едновременно от COVID-19 и от грип А

След епидемичния взрив в селище „Качулка”, социалната институция трябваше да бъде карантинирана. Достъпът обаче се оказа свободен. Няма уведомителни табели или предупреждение, че районът е затворен. На въпрос, защо това е така, агресивен мъж, който отказа да се представи, взе и хвърли микрофона на екипа ни. Оказа се, че мъжът е охранител. В административната сграда на социалното селище отново никой не пожела да коментира.

Работещите в „Качулка” не крият страха си от огнището на зараза.

Според РЗИ тестовете на персонала са приключили.

„В момента заведението функционира с персонал, който е с отрицателни PCR-тестове, с лични предпазни средства. При ситуация, когато персоналът няма да достигне, ще бъдат взети мерки от други социални заведения”, заяви д-р Николай Боскович, РЗИ-Сливен.

42-ма души от персонала – медицински сестри и санитари, са с положителни тестове. Всички те са под домашна карантина.

„Състоянието на хората, които в момента са карантинирани, е задоволително, те се лекуват в домашна среда, само един от тях е настанен в болнично заведение”, обясни Пепа Чиликова, зам.- кмет на Сливен.

Според здравните власти болестта е внесена в социалното заведение и бързо се е разпространила вътре. От регионалната здравна служба са подготвени за още положителни проби от „Качулка”.

 

 

Репортер: Георги Манев

Проф. Ангелов: Хората не спазват мерките

ОТ ПЪРВО ЛИЦЕ: Проф. д-р Генчо Начев за битката с коронавируса

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.