Това сочат данните на Националния информационен център

Коронавирусът в България отчете нов антирекорд. Починали са 23 души с COVID-19, заразени са близо 14% от тестваните - 587. Засега обаче не се предвиждат нови мерки срещу разпространението на вируса у нас.

Според лекари след множество мутации заразата се разпространява повече. По-притеснителен, според специалистите обаче, е броят на настанените в болници - 1221, а 65 от тях са в тежко състояние.

А от началото на кризата досега общият брой на починалите достигна 915. Засега всички специалисти са категорични, че ново затягане на мерките няма да има, но трябва да бъдат спазвани всички наложени към този момент. Това включва спазване на дистанция, носене на маски на закрито и дезинфекция.

След вчерашния спад на броя на заразените, днес данните ни изненадаха с нов антирекорд.

„В отделните дни може да има доста големи отклонения от случайни фактори, но така или иначе 22-ма починали за 2 или 3 дни е голяма бройка. Тя до голяма степен е свързана с по-големия брой заразени, приети в болници”, обясни пред NOVA главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Въпреки това към този момент няма да има затягане на мерките.

„За момента може да се справим и така, но само ако се спазват всички мерки. Ако стигнем стойности каквито имаше в Черна гора, Чехия, ние ще бъдем принудени да вземем същите мерки”, заяви доц. Кунчев.

Стремителни темпове на развитие на коронавируса у нас (ВИДЕО)

Друга причина за по-бързото разпространение на вируса е неговата мутация, зави вирусологът Радка Аргирова.

„До края на месец юли са описали 1234 мутанта на първия коронавирус”, обясни д-р Радка Аргирова. Мутацията обаче не довеждала до по-сериозни последствия за организма от предшественика си, смята специалистът.

Проф. Ангелов: Хората не спазват мерките

Междувременно се отчита висока смъртност на приетите пациенти с коронавирус в нашите болници –близо 12%. Според медиците обаче лечението, което прилагаме, е на световно ниво.

„С „Ремдесивир”. Всички лекуват и според симптоматиката. Не е идеалния обаче е едно причинно лечение, етиологично, точно срещу причинителя”, обясни още д-р Аргирова.

На това мнение е и началникът на инфекциозното отделение в болница „Св. Анна” д-р Петър Петров. Там в момента има настанени 24 пациенти с COVID, с което капацитетът е почти запълнен.

„Ние вече имаме етиологично лечение. „Ремдесивир” официално е предложен и засега разполагаме с него”, заяви д-р Петров. 

И признава, че в началото са подходили грешно.

„Ние не може да даваме селен, цинк и витамин C, D и да смятаме, че лекуваме”, коментира д-р Петров.

 

 

В тази връзка правителството ще даде 5 милиона лева, за да се запасим с лекарството „Ремдесивир”.

„Вчера с Ангелов говорихме да отпуснем още 5 млн. лв. за това лекарство, което казват, че помага. Не лекува, но най-много помага. То излекува Тръмп. Ще купим, за да са пълни складовете”, поясни Борисов.

А от ноември ще се реализира една дълго чакана промяна. Личните лекари вече ще могат да издават направления за PCR-тестове.

ОТ ПЪРВО ЛИЦЕ: Проф. д-р Генчо Начев за битката с коронавируса

Излекуваните за последните 24 часа са 128.

Нов анализ на „Галъп” и сайта КЛИНИКА.БГ показва, че за периода от началото на пандемията до 1 септември, у нас са настанени в болница общо 5340 души с COVID-инфекция. Починалите са 613, което означава, че смъртността сред настанените в болници е над 11%.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.