Все повече европейски страни затягат ограниченията

Редица европейски държави  затягат мерките срещу разпространението на коронавируса. Все още обаче правителствата по света се опитват да избегнат налагането на нова пълна карантина.

Чехия въвежда от днес частична карантина за срок от три седмици. Училища и университети затварят, а учащите преминават към дистанционно обучение. Затварят ресторанти, барове, кафенета и другите заведения за обществено хранене, както и клубовете. Чешките власти смятат, че справянето с епидемията е невъзможно, без да се навреди на икономиката и социалния живот на чешкото общество..

ВТОРА ВЪЛНА НА COVID-19: Все повече страни затягат мерките

Във Франция, продължава увеличаването, както на новозаразените, така и на хоспитализираните и смъртните случаи. Очаква към края на следващата седмица да бъдат запълнени 90 на сто от леглата в интензивните отделения. Междувременно, френски учени съобщиха за много окуражаващи резултати от изпитанията на нов вид тест за COVID-19. При него се използва слюнка, а резултатът е готов за 40 минути.

„Тестът е разработен, така че резултатите да са изключително лесни за разчитане. Имате оцветяване в оранжево, за хората, които с отрицателен резултат и жълто, за положителен резултат”, обяви биологът Марин Бител.

 

 

„Голямата особеност на този тест е, че може да бъде направен на всяко едно място. Разбира се, може да се направи и в лаборатория, но и навсякъде, където поискате. Друго предимство е, че използваме слюнката и взимането на проба е безболезнено и може да се прави често”, обясни  Александра Прио - шеф на екипа, разработил EASYCOV.

Кунчев: Ще затегнем мерките възможно най-късно и меко

Очаква се утре президентът Еманюел Макрон да обяви в телевизионно обръщение нови ограничения срещу разпространението на коронавируса.

Частична карантина се въвежда от днес и в Нидерландия. Затварят се баровете и ресторантите, а продажбата на алкохол след 20 ч се забранява. Забранява се на домакинствата да приемат по повече от трима гости дневно. Ще се ограничи и общественият транспорт във възможно най-голяма степен. През последните седмици Нидерландия се нареди сред европейските страни с най-силно увеличение на броя на заразените.

Италия също затяга ограничителните мерки. От днес се забраняват частните партита и се намалява работното време на баровете и ресторантите.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.