Великобритания започва тестове дали ваксината БЦЖ предпазва от COVID-19

Напрежение в Англия заради новите ограничения срещу вируса. Хотелиери заплашват, че ще съдят правителството. Ресторантьорите обмислят протести. Въпреки това властите налагат нови рестрикции. Подобно на Франция, Нидерландия и други страни в Европа, Великобритания отчита скок на броя на заразените и говори за втора вълна на вируса.

РЕКОРДЕН РЪСТ: Европа регистрира повече от 100 000 нови случая на COVID-19

Въпреки недоволството срещу ограниченията, властите на Острова твърдят, че няма друг начин. Болниците в много райони на Англия имат повече пациенти с коронавирус днес, отколкото по време на големия пик през пролетта.     

„За четири седмици болниците в Северна и Западна Англия отчитат седемкратно увеличение на броя на настанените в интензивни отделения. Общият брой на случаите продължава да расте. С това темпо, до месец хората в интензивното ще са повече, отколкото бяха през първия пик”, смята директор в Държавната здравна служба Стивън Поуис.

За да избегнат общонационална карантина, англичаните въвеждат нова класификация на засегнатите райони. Тя е на три степени - средна, висока и много висока опасност. Това ще дава възможност да се налагат строги ограничения само на отделни места. Премиерът отиде в парламента, за да запознае народните представители с новата система.

„За нови, по-строги мерки се готвят и в Италия. След ужаса, който изживя страната през пролетта, броят на случаите пак се увеличава. Всички в страната носят маски, дори на открито. Предвижда се забрана даже на частните партита, както и редица ограничения за търговските обекти. Но за разлика от британците, много италианци са съгласни с карантината”, посочи Борис Джонсън.

Великобритания с нови строги ограничения

„Напълно съм съгласен с правителството за нуждата от карантина. Никой не може да предскаже колко тежка може да стане ситуацията. По-добре да бъдем предпазливи”, смята жител на Рим.

В Китай ще тестват милиони граждани само за 5 дни. Безпрецедентната акция започва в Циндао. Властите твърдят, че целият град, чието население е 9 милиона души, ще бъде тестван за по-малко от седмица. За целта се отварят стотици пунктове, които ще работят от 7 сутринта до 11 през нощта. Важното пристанище отчете няколко десетки случая на коронавирус. Това накара властите да започнат масовото тестване, за да видят каква е реалната ситуация.

Премиерът на Франция Жан Кастекс пък не изключва, че може отново да въведе карантинни мерки в някои региони, за да ограничи разпространението на коронавируса в страната, залята по думите му от "силна втора вълна".

В сряда вечерта президентът на страната Еманюел Макрон ще говори по телевизията, а през деня правителството може да обяви нови мерки.

COVID-19: Четири големи града във Франция обявиха максимална тревога

Тази пролет Франция преживя почти двумесечна обща карантина, за да възпре първата коронавирусна вълна. 

Научно изследване пък показва, че коронавирусът е много по-издръжлив, отколкото се смяташе досега. Вирусът, отговорен за COVID-19, може да се задържи върху повърхности като банкноти, екрани на телефони и неръждаема стомана в продължение на 28 дни. Това са изводите от изследване на австралийската Национална научна агенция. За сравнение, грипният вирус може да оцелее при същите условия в продължение на 17 дни. И все пак, изследванията са проведени на тъмно, а вече е доказано, че ултравиеолетовите лъчи убиват вируса.

„Важен фактор е, че все още не знаем каква е инфекциозната доза. Въпреки че открихме вируса след 28 дни, това не означава, че той е способен да причини зараза. И все пак посланието е да се мият ръцете и да се използва дезинфектант”, заяви Шейн Ридъл, участник в изследването.

Носенето на маска на открито става задължително в Албания

Новото изследване показва още, че коронавирусът оцелява по-малко време при по-високи температури. Той престава да бъде заразен в рамките на 24 часа при 40° С на някои повърхности.

Великобритания започва тестове дали ваксината БЦЖ предпазва от COVID-19. В изследването ще се включат служители на първа линия.

„БЦЖ е ваксина срещу туберкулозата, но тя е ефективна и срещу редица други вируси. Това вече е доказано при предишни експерименти. Ваксината се използва като усилвател на имунната система най-общо, с възможен важен ефект срещу вируса”, посочва Джон Кембъл, професор от университета на Ексетър.

Изследването е част от глобален проект за установяване на ефикасността на БЦЖ срещу COVID-19.

„Ние сме част от много мащабно международно изследване с 10 хиляди доброволци и вероятно няма да имаме резултати преди 6 и 9 месеца. Ще наблюдаваме тези хора в продължение на година”, уточнява професор Кембъл.

Тръмп: „Чувствам се чудесно"

Проблем обаче може да се окаже набирането на 1 000 доброволци на първа линия. Причината - страната трябва да се справя с втората вълна на пандемията.

„Като здравен работник на първа линия аз съм изложен на висок риск от заразяване тази зима. Има доста добра теория за това, че БЦЖ ваксината може да намали усложненията при зараза с COVID-19”, заяви Сам Хил, общопрактикуващ лекар в Ексетър

Мексиканските власти пък съобщиха за първия случай в страната на човек, болен едновременно от COVID-19 и грип А. Пациентката - 54-годишна жена, е показала симптоми в края на миналия месец и е била настанена в болница. Жената е с множество придружаващи заболявания. Засега състоянието й се определя като стабилно. Мексико е на четвърто място в света по брой смъртни случаи от коронавирус.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.