Най-високо ще бъде то за специалистите, които се грижат за хора с трайни увреждания

По-високи възнаграждения за специалистите, които работят в социалната сфера. Това предлагат от Министерството на труда и социалната политика. Увеличението може да достигне до 250% от  минималната работна заплата  или 1525 лева. 

Увеличението ще обхване всички, които работят в социалните услуги. Най-високо ще бъде то за специалистите, които се грижат за хора с трайни увреждания.

„Там увеличението например на ръководител на тази услуга е 220% от минималната работна заплата. Когато говорим за рехабилитатор или медицинско лице в услуга за информиране и консултиране, там сме заложили 150-160 процента от минималната  заплата”, обясни Зорница Русинова, зам.-министър на труда и социалната политика.

Защо момче в неравностойно положение остана без социален асистент?

Най-ниско ще е увеличението при санитарите – 110%. Така ако стъпим на минималната работна заплата тази година, то означава, че ще получават около 700 лв., вместо сегашните 610. Идеята е освен да се подобри качеството на услугите, да се привлекат и нови кадри, тъй като има недостиг.

„Когато изискваш качество на грижата, трябва да има и съответното заплащане на това качество. Не може да оставиш човек да се чуди как да оцелее и в същото време да настояваш и да го проверяваш и да казваш, че той не се грижи добре за хората”, коментира Веска Събева, председател на Асоциацията на родителите на деца с епилепсия.

Мария Гергова е директор на единствения в България център за деца и младежи с епилепсия. Признава, че е събрала екипа си много трудно.

„Идват, заплащането не е високо, работата е трудна. Виждат, опитват и тръгват. Много трудно се формира един екип и е много трудно да го задържиш. Но пък работата е изключително удовлетворяваща”, смята Мария Гергова.

В центъра се обучават 25 деца и младежи. За тях се грижат 12 специалисти. Сред тях е и психологът Петя Андреева.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.