23 000 са регистрираните нови случаи за последното денонощие

Франция въвежда вечерен час в борбата с COVID-19. В Париж и още осем големи населени места се забранява напускането на домовете след 21 часа. Страната продължава да бъде една от водещите в Европа с най-много новозаразени. 23 000 са регистрираните случаи за последното денонощие.

Франция обяви извънредно положение заради COVID-19

12 000 полицаи ще бъдат назначени допълнително, за да следят спазва ли се вечерният час във Франция. Забраняват се всички семейни събирания, сватби и тържества. Въпреки крутите мерки, в страната няма да бъде въвеждана пълна карантина.

Вечерният час засяга 20 милиона жители, които няма да имат право да напускат домовете си между 9 вечерта и 6 сутринта. Освен Париж, сред останалите по-големи градове, засегнати от мярката, са Марсилия, Тулуза, Монпелие и Лион.

„Ако се придържаме към вечерния час в продължение на шест седмици, ако поемем колективна отговорност за намаляване на контактите помежду ни, смятам, че ще можем да започне постепенно отваряне”, обяви френският президент Еманюел Макрон.

Полицейски патрули и мобилна апликация ще следят за спазване на вечерния час, а глобата за нарушители е 135 евро. При рецидив тя ще достига 1 500 евро.

Забраната засяга и публиката по културни и спортни събития. Очакваните с интерес мачове от Шампионската лига в Париж и Марсилия ще се играят пред празни трибуни.Във Франция се забраняват семейните и приятелските събирания на повече от шестима души.

COVID-19 се завръща с нова сила, Европа готви затваряне

Еманюел Макрон е категоричен, че страната държи вируса под контрол, но ще трябва да живее с него поне до лятото на 2021 година.

„Не сме изгубили контрол. Намираме се в тревожна ситуация, което означава, че не трябва нито да оставаме бездейни, нито да изпадаме в паника”, обясни той.

Макар не с ваксината, която всички очакват, Франция започна масово ваксиниране на населението срещу грип, в опит да намали натиска върху здравната система заради нарастващия брой случаи на коронавирус. Целта на кампанията е да достигне до 75% от хората в рискови групи. Сред тях - възрастни над 65 години, бременни, здравни и социални работници от първа линия.

„Само за ден сме продали 150 ваксини. Количество, което обикновено продаваме за две седмици. Определено тази година хората са много по-отговорни към ваксинирането”, разкри фармацевтът Полин Котан.

Разследват френски министри за реакцията им на пандемията

Докато анонсите на Макрон дадоха поле за изява на най-големите му политически опоненти, наричайки Франция „страната на абсурдите”, а мерките обявени от президента  - „наказание срещу френския народ”, тази сутрин полицията нахлу в домовете на шестима бивши министри и служители от кабинета на президента.

Заради обвинения, че са знаели за настъпващата здравна криза още през януари, но са укривали данни и информация, специализирани части влязоха в жилищата на бившия премиер Едуар Филип, на двама бивши здравни министри, както и на настоящия директор на здравната агенция във Франция.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.