Финландия прие някои от най-стриктните ограничения за пътуване

Коледа наближава, но не и туристите, които обикновено по това време на годината започват да прииждат, за да се веселят в Рованиеми - родното селище на Дядо Коледа в Лапландия, Северна Финландия, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Северното сияние озари нощното небе в Лапландия

Въпреки ниските проценти на зараза, Финландия прие някои от най-стриктните ограничения за пътуване в Европа. Това означава, че повечето чужденци не могат да влязат в страната, а тези, които все пак успеят, трябва да преминат през 14-дневна карантина.

Северната част на Финландия, където много местни бизнеси разчитат на туристите, идващи да се срещнат с Дядо Коледа, да се полюбуват на северното сияние или да се включат в сафари със сноумобили, отчита спад откъм посетители.

Първи случай на коронавирус във Финландия

Според данни на „Бизнес Финланд”, през август 2020 г. броят на чуждестранните туристи е бил със 78% по-нисък в сравнение със същия период миналата година.

„За местните бизнеси Коледа определено е в опасност. Празникът в крайна сметка ще дойде, но колко весел ще бъде с Дядо Коледа, поздравяващ децата зад плексигласов екран, и с елфи с предпазни маски, е друг въпрос”, казва Сана Каркайнен, мениджър на туристическата служба „Визит Рованиеми”.

Къде се приготвя любимото мезе на Дядо Коледа?

Туристическите фирми, в които работят около 8% от хората в региона, вече са започнали съкращават служители и таят съвсем слаба надежда, че празничният сезон може да бъде спасен, освен ако правителството скоро не облекчи някои от наложените ограничения за пътуване.

„В този момент моят отговор би бил, че Коледа се отменя” казва Хари Малинен, който управлява курорта Апука в Рованиеми.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.