Фестивалът зарадва публиката с качествена селекция, специални събития, гости и многобройни премиери на български филми

Есенното издание на 24-тия международен филмов фестивал София Филм Фест
завърши на 15 октомври с премиерата на трета серия на дигитално възстановения епос „Мера споредъ мера“, представен лично от режисьора Георги Дюлгеров, оператора Радослав Спасов и екип.

Бляскава премиера за "Пепел върху слънцето" на София Филм Фест

Тазгодишният СФФ се състоя в извънредна ситуация и въпреки това представи изключителна по качеството и разнообразието си програма от 159 филма, разположени в три сезона – пролет, лято и есен. Поради пандемията от коронавирус през март бяха прожектирани само филми от ретроспективата на Аки Каурисмаки.

През лятото фестивалът имаше хибридна програма с онлайн прожекции, прожекции на открити пространства и в Дома на киното. В този период се състояха и основните конкурси, а наградите бяха връчени на церемония на 6 юли 2020 в платформа А6 на НДК.

През есента фестивалът бе открит с филма на македонския режисьор Милчо Манчевски „Върба“. Световният творец гостува в София и получи специалната награда на София Филм Фест. Друг голям майстор на киното, който се срещна с публиката на СФФ, бе чешкия режисьор Вацлав Мархоул, чийто шедьовър „Боядисаната птица“  (в краткия списък с номинации за международен Оскар) събра овациите на фестивалната публика. Извънредно бе и събитието с онлайн интервюто на полския киновед Барбара Холендер с легендата Агнешка Холанд, която получи специалната награда ФИПРЕССИ 94 Платиниум в рамките на фестивала.

Дигитално възстановената класика „Мера според мера” с премиера на София филм фест

Прожекциите бяха разположени в 10 софийски киносалона и откритото пространство София Съмър Фест при стриктно спазване на противоепидемичните мерки.

СФФ Есен ще се запомни с премиерите на 11 нови български игрални и документални филми, представени от техните автори, сред които Иван Черкелов, Адела Пеева, Коста Биков, Иван Юруков, Любомир Халачев и други. Наградата на Булсатком за най-добър български документален филм бе връчена на режисьорите на „Пасажери“ Здравко Драгнев и Цветан Драгнев.

Публиката на Дома на киното имаше привилегията да присъства на срещата с режисьора Тео Ушев и писателя Георги Господинов след прожекцията на анимационния „Физика на тъгата“, както и на историческата премиера на дигитално възстановения „Мера споредъ мера“ в присъствието на режисьора Георги Дюлгеров, съсценариста и актьор Руси Чанев, оператора Радослав Спасов, художника Георги Тодоров-Жози, актьора Стефан Мавродиев, директора на продукцията Кирил Кирилов и много други членове на екипа на филма. Специалната прожекция последва премиерата на книгата на проф. Дюлгеров „Биография на моите филми“.

24 София филм фест: Агнешка Холанд със специален приз „ФИПРЕССИ 94 Платиниум“

Домът на киното бе домакин на две изложби – ескизи от работната книга на Анри Кулев за филма му „Имало една война“ и фотоси от трилогията „Мера споредъ мера“ по случай 40-годишнината от началото на снимките на филма. В последния фестивален ден бяхме свидетели на презентация на Доли медия студио по повод опита им с дигиталното възстановяване на класически български филми и за пореден път бе повдигнат проблема с дигитализацията на филмовата ни памет.

24-тият София Филм Фест се организира от Арт Фест под патронажа на Столична община, в партньорство с Министерство на културата, Националния филмов център и Националния дворец на културата, с подкрепата на програма Творческа Европа MEDIA на Европейския съюз, национални и чуждестранни културни институти, спонсори, партньори и приятели.

Екипът на София Филм Фест благодари на всичките си партньори и на вярната си публика за незабравимия празник на съпреживяване на изкуството кино, макар и в извънредна обстановка!

София Филм Фест е част от Календара на културните събития на Столична община за 2020 г.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.