За всяко нарушение ще се съставят фишове

Драконовски мерки на пътя. Над 200 допълнителни камери в столицата ще засичат за нарушения. Става въпрос за уредите, които в момента са монтирани на светофарите, за да следят трафика.

До няколко седмици се очаква системата на Центъра за управление на трафика  да бъде свързана с тази на „Пътна полиция”. Така в реално време от тук ще уведомяват КАТ за всяко заснето нарушение. Например - минаване на червено, говорене по телефона без необходимото устройство или неправилни маневри. А санкционирането ще става чрез фиш.

Системата на центъра за управление на трафика вече засича едно нарушение – каране в бус лента.

„Идеята е да получават електронно информацията, без забавяне, с установяване на нарушенията. Било то бус лента, червен светофар, неправилно завил водач или нещо друго. Веднага да отива в Центъра за управление в МВР и директно да се изпраща уведомление до нарушителите”, заяви Кристиян Кръстев, заместник-кмет по транспорта, Столична община.

НАРУШИТЕЛ-РЕКОРДЬОР: С 216 км/ч по Околовръстното в София

Нови суперкамери ще следят за нарушения на пътя

Чрез камерите по светофарите ще се следи и за неправилно паркиране.

„Целта е да обръщаме внимание, да санкционираме водачите, които уж спират за малко, паркират на основни пътни булеварди , точно където се движи градският транспорт , причиняват огромни задръствания, изнервят водачите , намаляват видимостта”, посочва още Кръстев.

По данни на КАТ именно намалената видимост около пешеходните пътеки е причина за броя на тежките катастрофи с пресичащи.

„Над 1000 произшествия са настъпили в цялата страна с пешеходци… 73-ма пешеходци са загубили живота си”, посочва Росен Рапчев, Държавна агенция за безопасност на движението.

В 15% от случаите жертвите са от столицата. 

„Поставяме антипаркинг стълбчета преди почти всяка пешеходна пътека по широките булеварди на централна София, където имаме и градски транспорт , идеята е , когато е прекалено широк булеварда да се осигури достатъчно добра видимост”, заяви Кристиян Кръстев.

В 50 училища се изграждат и такива площадки за пътна безопасност.

„Родителите трябва да говорят с децата. Децата са нашето бъдеще. Много от хората просто неглижират някоя ситуация, когато смятат, че за тях това е много безопасно , да, но дават лош пример на децата, които не могат да преценят тази ситуация по същия начин”, посочва Росен Рапчев.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.