Пулмологът е на мнение, че мерките в страната ни са достатъчни, но трябва да се спазват

„Носенето на маски може да намали с до 30% броя на новозаразените. Това са изводите от анализ, направен от българин в Канада. Мерките, които има в страната ни в момента, са достатъчни. Трябва да бъдем разумни и да ги спазваме, тъй като това ще позволи да намалим скоростта на разпространение”. Това каза пулмологът д-р Александър Симидчиев в ефира на „Здравей, България”.

Проф. Балтов: COVID-19 е тунингован вирус, в който има лабораторен принос

Той сподели, че подобно на проф. Асен Балтов, през главата му е минавала мисълта, че коронавирусът е създаден в лабораторни условия.

„Нека се концентрираме върху нещата, които можем да променим. Можем да променим нашето поведение – да ходим повече с маски, да спазваме дистанция и да си мием ръцете по-често”, апелира пулмологът.

„За огромно съжаление вече имаме четирицифрен брой новозаразени. Добрата новина е, че процентът на тези, които влизат в болница, е по-нисък, тъй като основната част на разпространението е през училищата, където има по-млади хора. Общият брой на заразените обаче е много притеснителен”, каза още д-р Симидчиев.

Преминахме границата от 1000 новозаразени за денонощие

Той сподели, че в МВР болница обстановката е по-спокойна, тъй като лечебното заведение е ведомствено. И изрази огромна благодарност към екипите, които се борят с коронавируса, за стриктното спазване на протоколите.

„От февруари досега опознахме вируса по-добре. Имаме протоколи, с които го лекуваме много по-ефективно, поради което част от заразените не стигат до болници. Трябва ни повече време, за да изследваме и въздействието на новите медикаменти и ваксините, за които се надяваме да работят”, добави д-р Симидчиев.

Целия разговор гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.