Засилен контрол в София заради COVID-19

Университетът за национално и световно стопанство преминава изцяло на онлайн обучение от утре. Целта е да се предпазят студентите, преподавателите и администрацията от коронавируса. Това става ясно от заповед на ректора на УНСС проф. д-р Димитър Димитров.

Преминахме границата от 1000 новозаразени за денонощие

"Присъствените учебни занятия в Университета за национално и световно стопанство ще бъдат преустановени считано от 21.10 до 27.10 включително", става ясно от документа.

София продължава да е града с най-много заразени. Само за последното денонощие положителните проби са 292.

Нашият екип се включи в проверките на Градска мобилност само за един час, но реултатът беше показателен - във всеки един от спрените автобуси имаше  пътници без маски.

Грешката струва 300лв. Само в рамките на няколко минути бяха  съставени протоколи на  нарушители. Всеки със своето оправдание за липсата на маска.

Здравният министър: Маските трябва да са задължителни и на открито

А дори част от изрядните пътници си признават,че носят маската само заради  санкциите.

„Нося я заради глобите. Дишаме мръсен въздух отгоре на това и маска”, споделят те. За последната седмица актовете за неносене на маска в градския транспорт са 55.

„Гражданите станаха по-дисциплинирани. Е, има и такива, които нарушават съответните правила, но си понасят последствията”, казва Станислав Станков – организатор контролна дейност Градска мобилност.

За разлика от градския транспорт, в магазините към този момент санкционирани няма. В търговските обекти и заведенията за хранене освен задължителните маски трябва да има метър и половина отстояние между клиентите и задължително дезинфектанти.

В оптиките контролът е по-строг, тъй като се налага дезинфекция и на очилата след всеки клиент, но персоналът вече е свикнал с правилата.

Радев с коментар за COVID-скандала (ВИДЕО)

„Стараем се на всеки час да се извършва почистване и след всеки клиент да бъде почиствано или забърсано”, казва Ивелина. Признава,  че понякога й се налага да прави забележка на клиентите.

От Столичния инспекторат са проверили над 800 търговски обекта за няколко дни. Засега има само предписания за дребни нарушения, като например носене на маската под носа.

„Срещаме най-различни оправдания за това, че е под носа, проблеми с дишането, на някои, които работят им пада”, коментира инж.Янислав Чулев от Столичния инспекторат.

Продължава извършването на ежедневна дезинфекция на спирките на градския транспорт, както и на  превозните средства.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.