От началото на благотворителната инициатива са събрани над 400 тона капачки

Кражба на капачки е била извършена в сряда в столичния квартал „Разсадника”. Тя вероятно би останала незабелязана, ако не ставаше въпрос за онези капачки, които повечето от нас събират за закупуване на нови кувьози.

До този момент кампанията „Капачки за бъдеще” е помогнала на 36 болници. От началото на благотворителната инициатива, която започва преди две години и половина, са събрани над 400 тона капачки. Може би заради това някои хора си мислят, че тези капачки са ценни.

На различни места в страната и в София има специални места – „сърца” и пунктове за прием на капачките, заяви организаторът на кампанията Лазар Радков. Той посочи, че всеки желаещ да помогне, може да остави там капачките – различни количества събрани в кашони и дори туби.

Дариха нова апаратура на АГ болницата във Варна, купена с пари от капачки

Стотици в София предават капачки на кампанията „Капачки за бъдеще”

„Получихме сигнал от човек, който е забелязал крадеца да си тръгва с няколко такива туби. Стигнало се е дори до пререкания с крадеца”, разказва Радков.

По думите му някои хора, виждайки събраните капачки, си мислят, че те са ценни и ги носят в пунктове за изкупуване на вторични суровини.

„Това не е така. Реалният ефект от кампанията всъщност е, че се събират капачки от хора от цялата страна и така се набират средства. Отделно рециклаторите на пластмаса дават по-добри цени, когато количествата са по-големи и затова правим мащабни кампании два пъти в годината”, допълни Радков.

Подобна кампания предстои сега – през уикенда в провинцията, а след това - и в София.

Подробностите гледайте във видеото.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.