Заповед за обособяването им ще бъде издадена от РЗИ още днес

До края на днешния ден столичната Регионална здравна инспекция ще издаде заповед всички лечебни заведения за болнична помощ да обезпечат COVID-зони и персонал. Броят им ще бъде съобразен с капацитета на самите болници. Срокът за изпълнение на заповедта ще е до понеделник. Това каза обяви директорът инспекцията д-р Данчо Пенчев по време на седмичния брифинг на здравните власти за развитието на пандемията. 

Остър недостиг на медици, студенти влизат в битката с COVID-19

Той подчерта, че кривата за проследяване на заболеваемостта в София-град ясно показва увеличението на положителните проби. 

"Хоспитализираните са 425. В столицата заболяването протича леко и безсимптомно. Имаме информация за петима починали пациенти с коронавирус в София", допълни д-р Пенчев. 

Кантарджиев: Към трите „Д” добавяме още едно

„В момента са активирани 19 болници в София, които ще бъдат разширени. Хоспитализацията трябва да се прави при точно определени правила, да не се допуска преекспониране на клинична симптоматика. Надявам се в това да ни помогнат и общопрактикуващите лекари и специалистите в доболнична помощ”, допълни д-р Пенчев.

Освен това държавата ще отпусне допълнителен финансов ресурс за всички инфекциозни отделения в страната. Целта е да се да осигури 70% готовност в легловата база за всички случаи на COVID-19.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.