Те помагат на десетки възрастни хора по време на пандемията

Стотици доброволци на Българския червен кръст ежедневно пазаруват хранителни продукти и носят лекарства на самотно живеещи възрастни хора. В навечерието на 142-та годишнина от създаването на БЧК на специална церемония, тези хора ще бъдат наградени с призове за човечност. Репортерът Ева Костова ни среща с едно от момичетата, избрали да помагат по време на пандемията.  

Боряна Стоянова е на 18 години. Какво ще работи и че един ден ще бъде доброволец, знае още в девети клас. Днес е първа година студент по дентална медицина, а вече четвърта обучава деца как се оказва първа помощ към Българския червен кръст.

„Моето първо дежурство беше на 4 април. Всъщност, когато е рожденият ми ден, просто защото трябваше да изчакам да навърша пълнолетие. Беше ме страх, но не толкова за мен, колкото за хората, на които помагах”, разказа момичето.

Тя се грижи за хора в рискови групи, които по време на вируса, е желателно да не излизат от домовете си.

Рекорден брой доброволци в БЧК, Пеевски дари 300 000 лева (ВИДЕО)

Надежда Павлова е едва от самотно живеещите, на които Боряна носила топъл обяд, защото на възрастната жена днес няма кой да помага. А някога тя също била доброволец.

„Всеки ден ми носеха храна. Много съм щастлива, защото всички са много внимателни”, сподели жената.

ПРЕДАЙ НАТАТЪК: 1500 доброволци помагат на възрастни хора от домове (ВИДЕО)

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.