Кои са те и какво ги прави успешни – тази неделя след централната емисия новини

Политиката на теория е умела игра на думи и действия, строг етикет и задължителна дипломация. Игра на власт и на търпение. На сдържаност, но и на категоричност. През последните години, обаче, международната политическа сцена е превзета от едно ново поколение политици. Поколение, което не се подчинява на протокола и обществените очаквания.

Тази неделя в „Темата на NOVA” авторът Лилия Мустакова и операторът Андрей Стоилов разглеждат особите и стила на управление на двама от най-влиятелните политици в световен мащаб – президента на САЩ Доналд Тръмп и министър-председателя на Великобритания Борис Джонсън. Въпреки че са на хиляди километри разстояние, двама от най-колоритните лидери на нашето време се оказват близки в много направления.

Тези политици управляват две от най-влиятелните държави в света, не се страхуват да обърнат гръб на миналото и да отхвърлят една от най-важните традиции на властта – протокола. Когато става въпрос за новата политическа сцена, несъмнено погледът на света е прикован към Белия дом. Тръмп е президентът, който не се интересува от чуждото мнение и при когото няма средно положение. Промяна в политическия модел се наблюдава и във Великобритания в лицето на Борис Джонсън. Той категорично поведе битката за независимост на Обединеното Кралство и с увереност се изправи срещу лидерите на Европейския съюз и собствената си опозиция. 

Това са политиците на нашето днес – прями, градят свои собствени системи и играят по свои правила. Те не се подчиняват на външни влияния, а понякога дори си играят с огъня. Все по-вероятно е техният противоречив маниер да се наблюдава на все повече места по света. На какво се дължи промяната в политическия климат и абсолютното незачитане на вече изградения модел на поведение на управляващите? Какво доведе до издигането на едно ново и различно поколение политици и как ще изглежда бъдещето?

Отговорите вижте в „Новите политици“ в „Темата на NOVA“ тази неделя, 25 октомври, веднага след централната емисия новини.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.