Посещението на Радев до Естония беше прекратено

Коронавирусът тази седмица беше опасно близо около президента и премиера. В Естония посещението на Румен Радев беше прекратено след съобщение от естонска страна, че българският президент е бил контактен със заразен. По думите на държавния глава това е било активно мероприятие, свързано с повода за посещението му, а именно приемането на председателството на Инициативата „Три морета“.

Докато българската делегация чакаше в хотела на естонците, у нас здравният министър внесе разяснение и поиска президента да бъде карантиниран при завръщането му в България.

„На 16-той е бил в контакт с генерал Петров, а на 18-и генерал Петров е бил с положителен тест за коронавирус. Ще му бъде предложено да му се направи PCR тест на летището и докато излязат резултатите, той ще бъде поставен под карантина”, обясни проф. Костадин Ангелов.

Скандалът в Талин - нов рунд от войната от двете страни на "Дондуков"?

От „Дондуков” 2 след дълго мълчание обявиха, че не са знаели за позитивния тест на ген. Петров, а РЗИ обявиха, че са съобщили на президента във вторник. Току-що кацнал на българска земя, президентът съзря активно мероприятие в действията на българските власти.

 „За мен това е пример за активно мероприятие. Противно на спекулациите нито аз, нито моята делегация, нито вие сте били поставени под карантина в Естония. В рамките на по-малко от седмица имам два теста – във вторник за Гърция първият и вчера, за да са спокойни моите колеги в Естония. И двата теста са ми отрицателни. Намирам се в чудесна форма и без никакви симптоми. На моите доброжелатели пожелавам същото.

Президентството и властта в спор за домакинството на "Три морета"

След подозренията на държавния глава последва реакция на министър – председателя. Бойко Борисов реши да сезира всички служби, за да се изясни кой доброжелател е организирал активно мероприятие срещу Радев в Естония, както твърди президентът.

„Помолих колегите от ДАНС и ДАР да проверят кои са тези „доброжелатели”, които искат да минират действията на правителството и на президентската институция или да се провери кой би искал да попречи на нещо, което е толкова полезно за България. Подготвихме абсолютно всичко, което е необходимо за посещението на президента Радев в Естония и домакинството на България догодина в „Трите морета”.  

 И така в сряда вечерта излезе третият тест на президента, който отново се оказа отрицателен и карантината му беше отменена. И за да стане всичко още по-заплетено Министерството на отбраната разясни в четвъртък, че от ВМА са уведомили всички за болния генерал от Военно въздушните сили още в неделя. Т.е. часове преди делегацията на Радев да излети за Естония. Твърдение точно обратното на заявеното от „Дондуков” 2 и РЗИ.  За момента резултатът е дума срещу дума.

Репортер: Николай Беремлийски

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.