Това обяви самият той

Премиерът Бойко Борисов е с коронавирус. Това обяви самият той с пост във Facebook.

“Като цяло имам общо неразположение, към момента по преценка на лекарите оставам на домашно лечение", написа министър-председателят. И допълни, че спазвайки мерките, ще се справим с вируса. 

От правителствената пресслужба съобщиха, че премиерът изпълнява работните си задължения и е в постоянна връзка с членовете на Министерския съвет. За момента не се налага вицепремиер да замества министър-председателя.

"Във връзка с множество медийни запитвания относно положителния PCR тест на министър-председателя Ви информираме, че и към момента премиерът Бойко Борисов изпълнява работните си задължения и е в постоянна връзка с членовете на Министерския съвет", пишат от пресслужбата на правителството.

Всички контактни лица вече са подадени на РЗИ. Към този момент заради срещи с премиера под карантина са здравният министър Костадин Ангелов, енергийният Теменужка Петкова, транспортният Росен Желязков, и зам.-външният министър Георг Георгиев. Сред другите контактни лица са още Севдалина Арнаудова от ГЕРБ, министърът на финансите Кирил Ананиев, на благоустройството Петя Аврамова и министърът на земеделието и храните Десислава Танева. Под карантина е и главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.


Освен това премиерът е уведомил американското посолство, тъй като в петък имаше среща със зам.-държавният секретар на САЩ Кийт Крак, а ден по-рано и с помощник държавния секретар на САЩ по политико-военните въпроси Кларк Купър.

Припомняме, че Бойко Борисов беше поставен под карантина в петък като контактно лице на зам.-министъра на регионалното развитие и благоустройство Николай Нанков, който даде положителен тест за коронавирус. В събота след 2 отрицателни теста карантината му беше свалена от РЗИ. 

А какви стъпки ще бъдат предприети относно състоянието на премиера и защо положителната проба излиза чак след третия тест, обясни пулмологът д-р Александър Симидчиев.

"Трябва да видим как ще протече заболяването. Ако е необходимо, ще се включат допълнителни медикаменти. Ако контактните му лица са носили маски, няма особен риск. Редно е да се консултират с РЗИ, за да се обсъди дали има нужда от карантиниране", обясни той. 

Зам.-регионалният министър Николай Нанков е с COVID-19

Борисов с първи коментар за прекратената визита на Радев в Естония

Отмениха и карантината на Кирил Ананиев

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.