Семейството му възнамерява да заведе дело за лекарска грешка

Сливенчанинът, който бе обявен за мъртъв по погрешка, продължава да е в тежко състояние в болницата в града. Предстои изписването на 72-годишния Руси Русев, но той не е контактен и за него ще трябва да се полагат специални грижи. Семейството му, което се прибра от чужбина, смята да заведе съдебни дела. Предполагат, че забавянето на адекватната медицинска помощ е влошило драматично състоянието на Руси.

Съпругата и синът му живеят в САЩ. Върнали се спешно в родината, но още не могат да осъзнаят абсурдната ситуация.

Мъж, обявен за мъртъв, „възкръсна”

„Получихме обаждане, че баща ми е починал. Няколко часа по-късно неговият братовчед от Ямбол каза, че е станало чудо и той се е размърдал. След това го карат в болницата и от тогава е там. Състоянието му не е добро. Докторите не могат да кажат, точно как ще продължи лечението. В момента той има нужда от невролог”, обясни синът Веселин Русев. 

„Това беше страхотен шок за нас. До последно сме разговаряли с него, той беше сравнително добре, пиеше си лекарствата. Той е много подвижен човек. Занимава се с йога почти цял живот. Просто бяхме шокирани, не само изненадани”, обяснява съпругата Пенка Русева.

НЕОЧАКВАНО СЪБУЖДАНЕ: Как мъж, обявен за мъртъв, "възкръсна"?

Роднините считат, че тези почти 7 часа, в които Руси е бил обявен за мъртъв и е бил оставен без лекарска намеса, са фатални за настоящото му изключително тежко състояние.

„Не съм убедена, че това е била диабетна кома. В такова състояние всяка една минута е от значение, а това са часове”, смята Пенка Русева.

В момента тече вътрешна проверка и в спешна помощ по случая. Има образувано производство и в прокуратурата. Семейството е категорично, че ще заведе дело за лекарска грешка. Надяват се Руси да се възстанови.

Репортер: Георги Манев

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

 

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си