Страната е изправена и пред политически проблеми

Франция достигна критична точка в борбата с COVIC-19. Новите случаи за последните 24 часа се увеличиха на рекордните 52 хиляди.

Страната е изправена и пред политически проблеми, след като мюсюлманският свят се вдигна на протест срещу президента Еманюел Макрон. Причината са карикатурите на пророка Мохамед, заради които френският учител Самюел Пати беше убит по жесток начин.

ИСПАНИЯ В ИЗВЪНРЕДНО ПОЛОЖЕНИЕ: Как сънародниците ни приемат мерките?

Франция обяви ситуацията с коронавируса в страната като критична. Президентът на Научния съвет допусна, че в действителност новозаразените с вируса за денонощие са поне 100 000.

Епидемиолози настояват за затваряне на колежи, лицеи и университети. Специалисти считат, че наложеният вечерен час, който засяга близо 46 милиона французи, не води до очакваните резултати.

 „Намираме се в много трудна ситуация, дори критична. Вероятно има повече от 50 000 новозаразени всеки ден“, заяви президентът на френския Научен съвет Жан-Франсоа Делфреси.

Към кризата с COVID-19 и последиците от нея пред Франция се открива нов проблем, който също може да се окаже дългосрочен.

Мюсюлманският свят се изправи срещу президента Макрон.

Причината са думите на френския държавник, който заяви, че Франция няма да се откаже от карикатурите на пророка Мохамед, станали причина за обезглавянето на френски учител от ракализиран ислямист.

Изпратиха с държавни почести обезглавения френски учител (ВИДЕО+СНИМКИ)

В отговор редица мюсюлмански страни изтеглиха от щандовете си френски храни и продукти.

 „Това е най-малкото, което можем да направим в подкрепа на пророка Мохамед. Французите трябва да уважават нашата религия и принципи“, смята директорът на търговски център в Аман, Йордания – Захер Дирбаши.

Призиви за бойкот на френски стоки се появиха и в други стани от Близкия Изток. Катар, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства, които представляват сериозна част от пазара на продукти от френската промишленост, също се включиха в протеста.

 „Разбира се, че бойкотът ще има въздействие. Когато всички мюсюлмански страни и хората, които обичат Мохамед се откажат от френските стоки и услуги, 100 процента френската икономика ще колабира“, казва Махмуд Ал Кюрди.

Борисов към Макрон и Ердоган: Не си създавайте излишни проблеми

Дни след като турският президент Ердоган обяви, че Макрон има ментални отклонения Германия подкрепи френския президент.

„Солидарни сме с Франция що се отнася до личните нападки на президента Ердоган срещу президента Макрон, които са напълно недопустими. Но преди всичко сме солидарни с Франция в борбата срещу ислямистките екстремисти, особено след отвратителното терористично нападение миналата седмица“, отсече министърът на външните работи на Германия – Хайко Маас.

Макрон отговори на бойкота с пост в социалните мрежи на английски, френски и арабски, в който казва, че Франция няма да отстъпи, но не приема езика на омразата.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си