Гимназисти и студенти минават на онлайн обучение

От полунощ влизат в сила новите мерки срещу коронавируса у нас. За две седмици се прекратяват присъствените часове в гимназиалните класове и в университетите. Спират и извънкласните дейности, както и занималните, езиковите школи и образователните центрове. 

„Тези мерки не ни изненадаха. Ние сме готови да преминем в електронна среда на обучение от 15 септември. Смятам, че щом мерките са взети от компетентен орган – вероятно са правилните”, каза директорът на 125-о училище в София Венелина Николова.

По-сложна ще е организацията в училищата с ученици от първи до 12-ти клас, където половината деца ще продължат да ходят, а гимназистите ще учат от вкъщи.

„При нас седмокласниците учат заедно с гимназистите в една смяна и на тях им преподават едни и същи учители. Организацията ще е по-трудна и ще се наложи преподавателите да провеждат часове присъствено и онлайн”, добави Николова.

Очаква се новите мерки да дадат резултат най-рано след две седмици. Ако това не се случи, следващата стъпка може да е затваряне на училищата изцяло.

ОТНОВО РЕКОРД: 2569 нови случая на COVID-19 у нас

В страната се въвежда ограничение от 30 души за семинарите, изложенията и други мероприятия.
При театри, кина и концерти публиката се намалява на 30%.

Спортните събития и на закрито и открито ще се провеждат без публика. Изключение се допуска за международния турнир по тенис Sofia Open, като зрителите ще седят през две седалки. 

Барове, дискотеки и нощни заведения също ще останат затворени за две седмици. На една маса в ресторантите може да има максимум 6 души, а разстоянието между столовете на отделните маси трябва да е метър и половина.   

 

 

Възможност за пълно затваряне на учебните заведения не изключи и столичния кмет.

„Ако тенденцията за повишаване продължи, вероятно ще се налага в последствие да се минава временно на дистанционно обучение и при други ученици”, коментира Йорданка Фандъкова.

Призив за стриктно спазване на мерките отправи и  премиерът Бойко Борисов. Кабинетът е в готовност и за въвеждането на допълнителни правила.

Проф. Ангелов: Очакват ни тежки зимни месеци

Веднага, след като обяви мерките, здравния министър обясни защо се налагат новите ограничения. В статус във Facebook той предупреди, че вирусът вече се разпространява дифузно, а не в огнища. Д-р Ангелов допълва още, че ни очакват тежки зимни месеци и рискът здравната система да не издържи, е реален. 

Пред NOVA здравният министър беше категоричен - мерките идват навреме.

„Не смятам, че сме се забавили. Държа да подчертая, че на мен нито един политик не се е опитвал да ми влияе във вземането на решението за мерките. Единствените хора, които са ми влияели, са били професионалистите. Ако всички започнем да спазваме тези мерки, то шансът ни да се справим е голям”, заяви проф. Костадин Ангелов.

Иначе рискът системата да колабира е реален, предупреди проф. Ангелов.

Реакция дойде и от медиците на първа линия. Проф. Асен Балтов, който управлява най-голямата спешна болница у нас - "Пирогов", определи новия режим като мек.

Междувременно лекари от "Пирогов", ВМА, Окръжна и Александровска болница излязоха пред лечебните заведения точно в 20.00 ч. снощи. Със светлини в ръка те призоваха хората да се вслушат и да спазват мерките. Месеци след началото на кризата медиците са на работните си места, въпреки умората. Апелът им е да спазваме трите основни правила - дистанция, дисциплина и дезинфекция. 

НОВИ МЕРКИ: Гимназисти и студенти минават на онлайн обучение (ЗАПОВЕД)

Късно снощи премиерът Бойко Борисов в пост във Facebook заяви, че не може и не бива всичко в държавата да спре, но с отговорност може да се отслаби разпространението на заразата. 

"От нас зависи да минем по по-лекия път. Веднъж доказахме, че заедно можем да се справим, да го направим пак", призова Борисов. 

Нов пик на заразени, очакват близо 70 000 с COVID-19 през ноември (ОБЗОР)

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.