Макрон ще обяви нови мерки срещу коронавируса

Докато се стиковат общи правила, отделните европейски държави продължават да предприемат национални мерки в опит да спрат заразата. Има три различни сценария и за Франция.

Тази вечер президентът Еманюел Макрон ще направи обръщение. Очакванията са в страната да бъде обявена национална карантина. Съществува вероятността затварянето да е в по-мек вариант. Специалисти в страната определят втората вълна на COVID-19 като брутална, заради силата и скоростта, с която се разпространява.

Очакванията са в страната да бъде обявена 4-седмична национална карантина. Началните училища по всяка вероятност ще останат отворени, а лицеи, колежи и университети ще се обучават дистанционно. Желанието на правителството е все повече фирми да преминат на работа от вкъщи, докато социалните услуги останат отворени за сметка на барове и ресторанти, където вирусът се разпространява най-лесно.

„Според прогнозите, които имаме от учени и от института „Пастьор”, като се вземе предвид големия броя на заболелите в предишните дни, можем да очакваме, че до две седмици ще имаме същия брой хоспитализирани пациенти в интензивните отделения, колкото по време на пика на първата вълна”, заяви Габриел Атал - говорител на френското правителство.

След тежката първа вълна на COVID-19 във Франция много здравни работници не издържаха на напрежението и напуснаха работа. Пред много от тези, които останаха на дневен ред е страхът от психологическо несправяне със ситуацията.

„Имаме все повече пациенти с COVID-19, но за съжаление нямаме по-голям капацитет да ги приемаме. Същото е и с персонала. Всъщност ние никога не сме оставали без пациенти с коронавирус, дори когато ситуацията изглеждаше овладяна. Не сме готови отново да преминем през това. Не и при обстоятелствата в момента”, коментира Селия Леже, която е медицинска сестра.

В неделя Франция регистрира 52 000 нови случая, но експертите смятат, че заедно с асимптоматичните пациенти, броят на заразените е два пъти по-голям. 

СЗО: Рязко расте броят на починалите с COVID-19 в Европа

НОВИ МЕРКИ: Гимназисти и студенти минават на онлайн обучение (ЗАПОВЕД)

Столични лекари с емоционален призив за спазване на мерките (ВИДЕО+СНИМКИ)

ВТОРАТА ВЪЛНА: Европа губи контрол над пандемията

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.