Германия състави списък с рисковите области в България

Ситуацията в Европа. Властите в Чехия отново затвориха границите. Мярката ще е в сила до 3 ноември. Ограничено е и свободното придвижване на територията на страната. Причината е рекордният брой новозаразени - 15 000 за денонощие.

Затягане на контрола върху мерките и в Гърция. За пътуващите българи е важно да знаят, че в областите Атина и Солун са задължителни маските, дори вътре в автомобилите. При условие, че не сте сам и хората в колата не са от семейството ви. Глобата е 150 евро.

Германия състави списък с рисковите области в България, идването от които може да стане само с отрицателен тест. Сред тях са София, Благоевград, Сливен, Разград и Търговище.

По всичко изглежда, че Европа губи контрол върху разпространението на коронавируса. Все повече страни затягат ограниченията и вече се обмисля повторно налагане на карантина.

Белгия е в плен на новата вълна от COVID-19 и вече заема първото място в ЕС по дял на заразените с инфекцията. Така страната измества досегашния лидер в тъжната класация -  Чехия.

Засега не се забелязва резултат от въведения вечерен час в Брюксел и Валония. Здравните власти в Белгия предупреждават, че не е изключено връщане на общата карантина. Решение ще бъде взето до края на седмицата.

COVID-19: Франция е все по-близо до нова национална карантина

Френските власти също заговориха отново за пълно блокиране на страната на фона на разпространението на коронавируса, което се определя като критично.

„Естествено, разбирам, че на хората им е омръзнало от коронавируса, на мен също. Трябва да очакваме трудни решения. Самият аз не знам какви точно ще бъдат, но ще са като при всички наши съседи”, обясни министърът на вътрешните работи на Франция Жерал Дарманен.

На този етап най-вероятен остава най-лекият вариант – този за постепенно затягане на мерките. Президентът, премиерът и министрите водят днес и утре интензивни консултации със социалните партньори, за да се предприемат най-адекватните действия, без да се нанася нов тежък удар на икономиката.

В разгара на пандемията: Испанските лекари започнаха стачка

В разгара на втората вълна на пандемията лекари от цяла Испания започнаха днес обща стачка. Това е първият подобен протест в сектора на национално равнище от 25 години. Недоволството е резултат от недостатъчното финансиране и сериозни пропуски в планирането и управлението.

„Условията ни на работа в Мадрид са много лоши. Имаме високо ниво на временна и несигурна заетост, нямаме право на почивни дни през седмицата. Постоянно трябва да защитаваме правата си”, сподели лекарят от Мадрид Даниел Бернаеу.

Според лекарите проблемите се отразяват негативно на националната система за здравеопазване, подкопават качеството на медицинската помощ и са влошили условията на работа и професионалната подготовка на лекарите.

Белгия обмисля дали да върне общата карантина

Германия подготвя ново затягане на мерките. Очаква се затваряне на барове и ресторанти, както и отмяна на обществени събития. Магазините ще останат отворени, но със строги ограничения. Окончателно решение ще бъде взето в сряда.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.