Мъжът е бил с двустранна пневмония

31-годишна жена с коронавирус роди здраво момиченце. Бащата обаче, който също е бил заразен, почина. Тъжната история е от хасковската болница. Жената е поета от дежурния екип. След раждането тя и бебето са добре. Направеният тест на момиченцето за коронавирус е отрицателен.

„Майката няма температура и кашлица. Тестът на бебето е отрицателен. В момента те са изолирани от останалите родилки. Бащата постъпи в тежко състояние, с дихателна недостатъчност и двустранна пневмония. Борбата за живота му продължи седмица", разказа директорът на МБАЛ-Хасково Георги Гелов. И поясни, че в болницата има родилна зала, която се използва за пациентки с придружаващи заболявания.

В болницата това е първият случай на родилка с COVID-19, но лекарите там са подготвени за подобни случаи. „Имахме раждания на пациенти от бежанските лагери. От границата директно ги караха при нас преди време”, каза Гелов.

Днес следобед жената бе изписана с новороденото момиченце, съобщи началникът на отделението д-р Ергюн Кехайов, цитиран от БТА.

Майката и дъщерята са били транспортирани до Димитровград, където е домът им, със специализиран автомобил на здравното заведение. „Майката, която няма никакви симптоми на заболяването, остава под карантина до 3 ноември”, уточни д-р Кехайов. По неговите думи, до десетия ден след раждането на бебето ще му бъде направен втори PCR тест, след което, при отрицателен резултат, ще бъдат предприети и задължителните ваксини.

Д-р Кехайов разказа и за емоционален човешки жест след разгласяването на случая в медиите. Негова пациентка, оперирана преди година от тежък гинекологичен проблем, днес дарила на новородената Жулиета златни обеци и дрешки, без дори да познава майката.

Репортер: Димитър Иванов

Проф. Ангелов: Очакват ни тежки зимни месеци