Спешните отделения изнемогват, алармират медиците

Здравното министерство отчете рекордна заболеваемост от COVID-19 у нас през последните 3 дни – над 220 на 100 000 души. А ръстът на смъртните случаи е 50%. Страната ни е на второ място на Балканите по заболеваемост и на 21-о в Европа. По смъртност сме на 10-о място в ЕС и на 4-о на Балканите.

„Далеч сме от колективния имунитет”, заяви д-р Бойко Пенков, заместник-министър на здравеопазването . 

„Спешните отделения изнемогват”, заяви шефът на „Пирогов” проф. Асен Балтов. „Нека си помогнем, носете маски, спазвайте дистанция”, призова проф. Балтов.

До 4000 се очаква да стигнат хоспитализираните случаи в следващите седмици, обясни шефът на „Пирогов”. 

Според него броят на заразените ще нараства, а с това ще се увеличат и пациентите в интензивното отделение. Проф. Балтов заяви, че вече трябва да е задължително частните болници да дават легла на държавните. От днес в „Пирогов” се откриват още две отделения, като едно от тях ще бъде за заразения персонал и в него ще бъдат поставени 30 легла.

Проф. Тодор Кантарджиев подчерта, че всички данни, които се изнасят в публичното пространство от медици, са извадки от авторитетни издания. Директорът на НЦЗПБ е на мнение, че противоречивото говорене за вируса също е опасно.

„Противоречивото говорене, особено от лекари, е опасно за обществото. Заразяването става от дългото време на експозиция. При спокоен разговор с болен може да се заразиш и след цял час. Най-важното е контролът на мерките и убеждението на хората, че трябва да са с маски, никой не се е задушил”, посочи той.  

Той отново припомни за 4-те "Д", като подчерта да не се прекалява с витамин D и категорично препоръча да не се използват имуностимуланти в голямо количество.

Кантарджиев: Към трите „Д” добавяме още едно

Кантарджиев отново заяви, че трябва да се възприемат бързите антигенни тестове в приемните отделения на болниците, в Спешна помощ и в училищата. Те могат да се правят от лекари, сестри или санитари. 

„Това е първият скрининг за коронавирус. Струва само 15-20 лева. Трябва да се използва широко и за контрола в трудови колективи, за да се хващат първите случаи и да се изолират”, обясни професорът.

185 лаборатории правят PCR-тестове в цялата страна, каза още Кантарджиев. И препоръча хората да се изследват и с тестове и за грип, които струват 30-ина лева.

Относно грипните вируси, той посочи, че първата им циркулация започва през ноември. 
„Миналата година тя се забави с два месеца. Епидемичното разпространение на грипа е през декември. Пикът обикновено е средата или третата третина на януари или през февруари”. 

Бързите тестове за грип също са много важни, за да се различава от коронавируса.

Относно училищата образователният министър Красимир Вълчев заяви, че присъственото обучение е най-доброто и не трябва да се величае онлайн обучението.

„В момента ситуацията е такава, че няма единна формула, няма единно решение. Продължавам да съм на мнение, че училищата не трябва да се затварят първи и трябва да се действа локално. Факт е, че положението се влошава и моите аргументи стават все по-леки”, обясни образователният министър Красимир Вълчев.

Той даде за пример Франция и Германия, които също оставиха училищата си отворени. Министърът обясни, че се следят 16 страни, за да се вземе адекватно решение и у нас. От тях само 3 са избрали да затворят училищата. Според Вълчев заболеваемостта в училищата е на същото ниво като това в големите фирми и предприятия. Той смята за разумно решението за онлайн обучение в гимназиален етап, където то е ефективно, за разлика от учениците в начален етап, при които онлайн обучението не дава резултат.

 

 

„Най-голям процент карантинирани ученици има в София. Към днешна дата съм разрешил на всички училища, които са подали искания, да минат на обучение в електронна среда. Броят им е 15, но очаквам да станат повече. За съжаление имаме смъртни случаи в системата. За това трябва да бъдем отговорни и да помогнем на лекарите да се справят със ситуацията”, добави образователният министър.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.