Няколко други европейски държави, като Франция, Белгия и Германия също вече налоиха пълни или частични карантини

Втора пълна блокада във Великобритания. Случаите на COVID-19 на Острова надминаха 1 милион. Подобна мярка беше наложена в Португалия и Австрия. Под частична блокада е и Гърция.

Британският премиер Борис Джонсън обяви, че до 2-ри декември повечето магазини и заведения ше затворят, а хората трябва да стоят по домовоте си. Училищата, строителните обекти и производството ще продължат да работят.

„Коледа ще бъде различна тази година. Навярно много различна, но моята искрена надежда и убеждение е, че като предприемам решителни действия сега, ще можем да позволим на семействата да се съберат заедно”, заяви Борис Джонсън.

ЕВРОПА СРЕЩУ COVID-19: Блокади, вечерен час, рестрикции

Блокадата във Великобритания беше наложена само часове след като Австрия въведе вечерен час, затвори ресторантите, хотелите, културните институции и спортните клубове. Засега училищата, магазините и фризьорските салони ще продължат да работят.

„Въпреки ограниченията, нашата основна цел е да запазим икономиката, защото тя е основата на работните места, за нашия просперитет и разбира се, за данъците, чрез които социалната система работи”, посочи Себастиан Курц.

Португалия също налага частична блокада от сряда.

„По-добре е да не създавам фалшиви очаквания. Ноември ще бъде много труден месец, много изискващ месец. По-вероятно е след 15 дни да наложим ограничения на още общини, вместо да вадим част от тях от списъка”, категоричен е  Антонио Коста.

Рязко свиване на икономиката очаква Франция през 2020 г.

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис също обяви, че налага едномесечна  блокада  на районите с най-много случаи. От вторник ще бъдат затворени  кафенета, ресторанти, кина, театри, съдилища, археологически обекти, музеи и фитнес-центровете. От полунощ до 5 сутринта се налага вечерен час, а носенето на маски е задължително и на открито.

„След дълъг период на стабилност, случаите агресивно растат и учените предупреждават, че втората вълна на пандемията ще разклати здравната система, като ще подложи на изпитание не само пациентите, но лекарите и медицинските сестри. Затова е време за политически решения”, посочва Мицотакис.  

Няколко други европейски държави, като Франция, Белгия и Германия също вече налоиха пълни или частични блокади.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.