От ГЕРБ и Обединените патриоти разкритикуваха поведението на БСП и ДПС

Липса на кворум провали днешното заседание на парламента. След двете неуспешни регистрации председателят Цвета Караянчева обяви, че днес законодателният орган няма да заседава.

Бюджет 2021 влиза в парламента

„Колеги от БСП, моля ви, не надничайте през вратата. Когато имаме кворум, ще ви извикаме. Ако ви е интересно, елате да се регистрирате“, призова Караянчева опозицията, която днес отново отсъстваше от пленарната зала.

Освен депутатите от левицата, колегите им ДПС също не участваха в регистрацията. На днешното заседание парламентът трябваше да гласува промени в Закона за публичните финанси, Закона за ДДС и Закона за закрила на детето. 

От ГЕРБ и Обединените патриоти разкритикуваха поведението на БСП и ДПС и го определиха като "пир по време на чума". Според тях останалите партии в парламента трябва да преодолеят това дребнава чувство на пиршество и да се върнат в зала.

БЮДЖЕТ 2021: За кого и по колко ще има

"Днес е ден на вододел. БСП и ДПС днес показаха своето истинско политическо лице на лицемерие. Ако досега можеше да се намери някакво оправдание за тяхното отсъствие и повърхностно поведение в зала, сега, когато сме в навечерието на приемането на бюджета, когато се гледат данъчните закони, това е безотговорно", заяви Валери Симеонов.

И сега ли трябва да демонстрираме нагла безотговорност, каза още Симеонов, визирайки многото болни от коронавирус депутати и тежката криза.

„Това поведение в никакъв начин не може да бъде определено като нормално. Отговорните и системните политически партии би следвало в такъв момент да излъчват послания към българския народ, които да дадат на нацията знак, че ние тук сме изпратени именно да решаваме проблемите на хората. В днешния ден, когато даже лидерът на опозицията е в болница, ние разчитахме на повече отговорност и солидарност, защото това означава политическо поведение с дългосрочна визия, а не само търсене на евтини дивиденти“, каза председателят на парламентарната група на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова

Тя подчерта, че в седмичната програма на законодателния орган са влизали и промени в данъчните закони, които са неотменна част от бюджета на страната за догодина и дори „прелюдия към него“. „Изключително важно е в този момент да гарантираме финансова стабилност на системите, които от една страна осигуряват здравното обслужване, от друга – дават гаранции за социална сигурност и на трето място – посрещат последствията от икономическата криза“, коментира още Даниела Дариткова.

Според нея поведението на опозицията в такъв момент „не е нормално политическо поведение“, още повече от хора, които „имат претенциите да поемат управлението на страната“. Председателят на групата подчерта още, че от ГЕРБ има карантинирани депутати, но не посочи точно каква е бройката им – един или двама.

От по-малкия коалиционен партньор в управлението също отправиха критиките към опозицията от БСП и ДПС и изразиха надежда това да е последният случай, в който двете партии „демонстрират такава безотговорност“.

„Още повече, че именно в техните редици бяха хората, които не вярваха във вируса, ходеха без маски, пръскаха вируси. Една немалка част от нашите болни колеги са функция на тяхната безотговорност. Да, може би този пир по време на чума, този триумф, който си осигуриха днес, ги удовлетворява по някакъв начин. Но, ако са българи, ако мислят за обществото и за това как градивно може да се развива то, трябва да преодолеят това дребнаво чувство на тържество. Да се върнат в зала и да осигурят приемането на държавния бюджет, както те декларираха“, призова Искрен Веселинов.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.