Техният брой е над 5, пише ТАСС

В сряда завърши процесът по излизането на САЩ от Парижкото споразумение за климата. Президентът Доналд Тръмп обяви намерението си да се откаже от прилагането на разпоредбите на документа още през юни 2017 г., като се позова на „несправедливостта“ на този договор и заплахата от загуба на няколко милиона работни места в САЩ, съобщава Агенция "Фокус".

ТАСС публикува материал за това от кои международни споразумения се оттеглиха САЩ от 2017 г. насам.  

Споразумение за транстихоокеанско партньорство

Първият международен документ, в който администрацията на Доналд Тръмп отказа да участва, беше споразумението за Транстихоокеанско партньорство (ТТП). Това се случи на 23 януари 2017 г., на третия ден след встъпването в длъжност на президента. Вашингтон се присъедини към ТТП през 2008 г. и няколко години водеше преговори за сключване на ново споразумение, основано на ТТП, а също така привличаше други страни да участват в него. В резултат на това на 4 февруари 2016 г. споразумение, предвиждащо създаването на зона за свободно движение на стоки, услуги, капитали и технологии, беше подписано от 12 държави от тихоокеанския регион. Доналд Тръмп обаче заяви, че този документ предоставя неразумни ползи за конкурентите на САЩ и не отчита напълно американските интереси.

Северноамериканско споразумение за свободна търговия

На същия ден - 23 януари 2017 г., президентът Тръмп подписа указ за започване на преговори по реформата на Северноамериканското споразумение за свободна търговия (NAFTA) с участието на САЩ, Мексико и Канада. Тръмп обяви това споразумение, подписано през 1994 г., за „лоша сделка“ и „най-лошото търговско споразумение в историята“. Това довело до съкращения на работни места и заплати в САЩ поради притока на евтина работна ръка от Мексико и прехвърлянето на много индустрии на територията на съседните държави. В случай на отказ за ревизия на този документ, той заплаши едностранно да се оттегли от него. На 30 ноември 2018 г. и трите члена на NAFTA подписаха ново търговско споразумение, наречено Споразумение САЩ - Мексико - Канада (USMCA). На 1 юли 2020 г. то влезе в сила.

Съвместният всеобхватен план за действие по иранската ядрена програма

На 8 май 2018 г. президентът Тръмп обяви оттеглянето на страната от Съвместния всеобхватен план за действие по иранската ядрена програма (СВПД). Този документ е подписан на 14 юли 2015 г. от Иран и група държави, включително Великобритания, САЩ, Русия, Франция, Китай и Германия, известни като „шестицата“ на международните посредници. Той предвижда отмяна на санкциите, наложени на Иран във връзка с неговата ядрена програма, в замяна на ангажимент на Техеран да ограничи ядрените дейности и да ги постави под международен контрол. Въпреки изявленията на МААЕ, че Техеран изпълнява задълженията си, администрацията на Тръмп твърди, че СВПД оставя на Иран възможността да разработва ядрено оръжие, заобикаляйки ограниченията. Коментирайки решението на САЩ да се оттегли от споразумението, иранският президент Хасан Рухани заяви, че тази стъпка отваря пътя на Техеран „за всякакви действия“.

Протокол за задължително разрешаване на спорове към Виенската конвенция от 1961 г.

На 3 октомври 2018 г. Съединените щати обявиха оттеглянето си от Факултативния протокол за задължително разрешаване на спорове към Виенската конвенция за дипломатическите отношения от 1961 г. Този документ поставя решението на спорове под юрисдикцията на Международния съд. Решението за оттегляне от протокола е взето на фона на предявяване на иск от Палестина пред Международния съд на ООН срещу САЩ във връзка с прехвърлянето на американското посолство от Тел Авив в Eрусалим.

Договор за ликвидация на ракетите със среден и малък обсег (ДРСМО)

На 2 август 2019 г. Вашингтон се оттегля от Договора за ликвидиране на ракетите със среден и по-малък обсег (ДРСМО), сключен между СССР и САЩ на 8 декември 1987 г. (Договор INF; влязъл в сила на 1 юни 1988 г.). В съответствие с това споразумение до юни 1991 г. СССР и САЩ са унищожили ракети с наземно базиране с малък (от 500 до 1000 км) и среден обсег (от 1000 до 5,5 хиляди км). Причината за оттегляне от споразумението бяха обвиненията на САЩ срещу Русия в разработването на ракета, която според Вашингтон е надвишила допустимия обхват от 500 км, установен със споразумението. Още през август и септември 2019 г. Съединените щати тестваха последната модификация на крилата ракета Tomahawk с обсег, забранен от договора, и прототип на нова балистична ракета със среден обсег.

Договор за откритото небе на 21 май 2020 г.

Доналд Тръмп обяви оттеглянето на страната от Договора за откритото небе (ДОН), който позволява на участниците да летят над териториите на другия, за да наблюдават военната дейност. Президентът на САЩ заяви, че Вашингтон е предприел такава стъпка заради предполагаемото нарушение на условията на договора от Русия. Решението трябва да влезе в сила на 22 ноември 2020 г.

ВСИЧКО ЗА ПРЕЗИДЕНТСКИТЕ ИЗБОРИ В САЩ ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.