Препаратите са класифицирани като опасни за хората и околната среда

Теч на вода е открит в склад със загробени пестициди в град Искър, област Плевен, съобщават от Министерството на околната среда и водите. На място е министър Емил Димитров.

Става въпрос за загробени излезли от употреба препарати за растителна защита.Те са в стари, полуразрушени складови помещения и са класифицирани със степен на висок риск на опасност за живота и здравето на хората и за околната среда. Препаратите се обезвреждат по договор за преопаковане, транспортиране, предаване и окончателно обезвреждане на  пестициди, опасни отпадъци и други препарати за растителна защита.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

След приключване на дейностите по разчистване на излезлите от употреба ПРЗ и другите опасни отпадъци, част от които са били смесени с пръст и земни маси, е установено наличието на течаща вода в основите на сградата. Тя идвала от ВиК мрежата на град Искър, тъй като водоснабдяването на сградата не е било прекратено от оператора. Освен това е имало не добре затапена тръба. Тази течаща вода, част от водопреносната мрежа на населеното място, е създала непосредствена опасност за здравето на хората.

Над 70 тона пестициди ще бъдат предадени за обезвреждане на територията на РИОСВ

След сигнал РИОСВ-Плевен веднага направи предписание към ВиК-гр. Искър да бъде прекратено водоподаването към складовите помещения и да бъде направен анализ на водата в градската водоснабдителна мрежа, с цел защита живота и здравето на населението на града. След това ВиК са спрели водоподоването към мястото.  

По предварителни данни в склада са били загробени над 12 тона опасни вещества, като ясно си личи, че са били в контакт с водата. Старите препарати за растителна защита се обезвреждат със средства от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда към МОСВ, отпуснати с решение на правителството и под надзора на Върховна административна прокуратура.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.