След колко време, прекарано с болен в една стая, може да прихванем коронавирус?

5 - 6 дни след разболяване от коронавирус пациентът вече не може да предава заразата. Ако не се е разболял по време на 10-дневната си карантина, не е опасен за околните. Суперзаразителите имат голямо количество вирусни частици в носоглътката. Това обясни в студиото на „Здравей, България” ръководителят на отдел „Вирусология” към НЦЗПБ доц. д-р Любомира Николаева-Гломб.

Тя подчерта, че основният начин на разпространение на коронавируса остава респираторният – през носа и устата. 

Рекорден брой от над 100 починали с COVID-19

„Има изследване, според което в стая с площ от 10 кв. м и височина 3 м, ако има двама души в помещението и единият е болен симптоматично, другият може да се зарази след 80 минути. Това е в случай, че в стаята има правилно функционираща вентилация”, добави Гломб.

 

 

Тя обясни и експеримент, направен в домакинство, в което има един болен. Вероятността останалите членове да се заразят е 50%. 18% от тях ще са инфектирани безсимптомно.

ПРОБИВ В БИТКАТА С COVID-19: Ваксина постигна 90% ефективност

Относно ваксината на Pfizer, която показа ефективност от 90% в третата фаза от клиничните изпитвания, доц. Гломб заяви, че е изключително модерна.

„ЕС има договор с компанията, така че ваксината да достигне до гражданите на Стария континент. Аз съм умерен оптимист по темата. Винаги ще има хора, които няма да покажат имунен отговор”, коментира специалистът.

Целия разговор гледайте във видеоматериалите. 

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.