Природата знае от какво се нуждаем – чаят е малка част от нея

Чаят от липа се радва на популярност, поради своите мощни успокояващи свойства от стотици години. Чаят от липа се прави от цветовете на дърво със същото име. Среща се най-вече в умерения климатичен пояс – в Северна Америка, Европа и Азия.

Липовият чай се използва и в българската народна медицина, като най-известните ползи от него са намаляването на високо кръвно налягане, успокояването на стрес и тревожност, както и баланса на стомашно-чревния тракт и храносмилането. Екстрактът от липа е и неизменна част от натуралният разтвор Cardio Active.

От какво точно се състоят ползите на липови чай и цвят като цяло? Кои са съставките в него, които го правят толкова полезен? А дали е възможно да има и вреди?

· Чаят от липа ви помага да се отпуснете и релаксирате

Вероятно повечето от вас намират времето с топла чаша чай вечер за успокояващо и релаксиращо. Правили ли сте си и липов чай вечер? Той може да Ви помогне да релаксирате след тежък ден. Ако имате проблеми със съня или заспивате трудно, то чаша липов чай вечер определено може да ви се отрази добре. Дори и някои учени са съгласни с твърденията, че липовият чай помага действа успокояващо на нервите.

А това се среща най-вече във цвят от вид липа, наречен „Tilia tomentosa“ – Сребролистна липа - която има още по-силни седативни свойства. Именно този вид липа е по-често срещан в Южна Европа и Балканите. Учените смятат, че в цвета на този вид липа е габа-аминомаслена киселина. Именно тя намалява възбудимостта и реакциите на човешката нервна система. Любопитен факт за представител на сребролистната липа е 500-годишното вековно дърво в гр. Яш, Румъния. То е известно в страна и благодарение на най-известния и обичан поет Михай Еминеску, който пише своите стихове под него.

· Липата балансира кръвното налягане

Липата е богата на много полезни витамини и минерали. Смята се, че някои от растителните компоненти в чая от липа, като тилирозид, рутозид и хлорогенова киселина, понижават кръвното налягане. Освен това тя е и богата на и на антиоксиданти, които се борят с вредните свободни радикали. Чрез опит с мишки учени доказват, че елемент с името тилирозид, успява да възстанови калциевият баланс в сърдечно-съдовата система. А именно той е важен за равномерния пулс и балансираното кръвно налягане. В комбинация с успокояващите му свойства, това е една от главните причини, поради които хората смятат, че липовият чай помага при високо кръвно налягане. А ако не харесвате липовият чай, може да разгледате алтернативни решения, които съдържат екстракт от липа.

· Чаят от липа може да успокои стомаха

Като всяка гореща напитка, липовият чай доставя нежна топлина и хидратация на тялото. И двете успокояват храносмилателния тракт, понеже топлата вода може да помогне на храната да се придвижва през червата. По-горе споменахме, че липовицят

цвят е богат на тилирозид. Именно този елемент е добър антиоксидант, който има противовъзпалителни и антибаткериали свойства. Това е една от основните причини, поради които липовият чай би могъл да успокои стомашния дискомфорт. Други подобни билкови чайове, които влияят добре на стомаха, са джиндифиловия и ментовия.

Просто си направете чаша чай!

Всяка една чаша чай е специална – дали е липов чай за кръвно, ментов за стомах, джинджифилов при настинка, или плодов, за да се насладите на спокойна вечер. Природата знае от какво се нуждаем – чаят е малка част от нея, приготвена в топла вода, за да ни даде капка здраве и спокойствие в несигурните моменти от живота! Ако не сте фен на чая – то може би просто не сте намерили правилният за Вас. А разнообразието, което има на пазара, е огромно!

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си