По думите му това би намалило смъртността при заразените с COVID-19

„В областните градове към кръводарителските центрове трябва да се отворят пунктове за събиране на донорска антиковид хиперимунна плазма. Това ще намали смъртността и ще даде надежда, която е изключително необходима в момента и на лекари, и на пациенти”. Това заяви председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Шумен д-р Милен Чолаков.

Проф. Чорбанов: Пълният локдаун не спира разпространението на вируса

Самият той стана доброволец в борбата с коронавируса. Впоследствие се зарази с COVID-19 и беше спасен от колегите си. „При мен плазмата имаше мълниеносен оздравителен ефект”, каза д-р Чолаков.

Той припомни, че един дарител помага на трима болни в тежко състояние.

4390 нови заразени с COVID-19 и 80 починали за денонощие

По думите му към момента проблемът с липсата на такива центрове не е технически, а чисто административен. „Говорим единствено за разкриване на пунктове за пробонабиране. Не говорим държавата да дава пари. Ако има разрешение за разкриване на такива пунктове, ние в област Шумен сме готови сами да закупим техника за изследване”, посочи още лекарят.

Целия разговор гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.